Bezinky, kobzinky, kozičky, bezoví, smradinky, bzina, psí bez, to všechno jsou názvy pro černý bez. U nás je poměrně rozšířený, kvete v červnu a plody dozrávají v září. Sbírají se květy, plody a listy.

Účinné látky bezu

Květy obsahují slizy, třísloviny, glykosidy, organické kyseliny (jablečnou, octovou, valerovou) a vitamin C.

Plody zase cukry, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektin, v čerstvém stavu vitamín C, A, B1, B2, B6, B12 a kyselinu panthotenovou.

Listy obsahují pryskyřici, glykosidy, sambunigrin, sambucin a vápník.

Využití bezu

Čaj – pomáhá proti nachlazení, začínající chřipce, rýmě, kašli, horečce, žaludečních nevolnostech a křečích, k uvolnění plynatosti, při žlučníkových obtížích, menstruačních bolestech, neuralgických bolestech, migréně, zácpě, vysokém krevním tlaku, při ledvinových chorobách, prostatě a vodnatelnosti. Čaj se pije většinou vlažný a neslazený a můžeme jím kloktat při bolestech v krku a vyplachovat si ústa při krvácejících dásních.

Odvar – teplý odvar převalujeme v ústech při chrapotu, začínajícím kašli, bolení v krku, obtížném odkašlávání, zánětu dásní, otoku dásní a při aftech v ústech.

Obklad – z teplého odvaru přikládáme na vnější otoky.

Tinktura – tu použijeme při svalovém a kloubovém revmatizmu, nadměrném pocení, při suchých sliznicích v nose, rýmě, křečích v oblasti hrtanu, při nadměrném vylučování moče, bolestech kloubů a svalů, zánětech a zahlenění horních cest dýchacích, horečkách z nachlazení a astmatu. Užívá se 3x denně 8 kapek.

Bezinkový ocet – jedno až dvě květenství naložíme do 1 litru octa a necháme stát 14 dní na slunci. Potom slijeme a procedíme. Používáme ho k obkladům a k masírování únavou namožených údů.

Další příprava bezu

Bezový sirup z bobulí – 1 litr přebraných, zralých bobulí přidáme čtvrt litru vody a 15 minut je vaříme a pak protlačíme přes síto. Do litru takto získané šťávy přidáme půl kilogramu nerafinovaného přírodního cukru a 10 minut povaříme. Vroucí šťávu nalijeme do nahřátých lahví a necháme pomalu vychladnout. Sirup pijeme třikrát denně – 50 ml a zapíjíme ho vodou, neboť je velmi sladký.

Sušené plody bezu – natrhané bezinky necháme zaschnout a poté je sušíme v troubě na 50 °C. Následně je uskladníme v plátěném či papírovém sáčku a používáme při přípravě čaje. Na jeden šálek spotřebujeme lžičku plodů, které 10 minut louhujeme.

Džem z bobulí bezu – kuličky bezu rozvaříme a prochladlou hmotu propasírujeme. Na litr této šťávy dáme 400 g krystalového cukru a vaříme, až se množství šťávy zmenší o polovinu. Pak přidáme trochu kyseliny citronové a Petosy. Ještě horký džem nalejeme do sklenic, uzavřeme a uložíme.

Šťáva z plodů bezu – dobře vyzrálé bezinky rozvaříme a prolisujeme. Šťávu povaříme a na litr šťávy přidáme 300 g cukru a jednu kávovou lžičku kyseliny citronové. Plníme do lahví a sterilujeme 20 minut při teplotě 80 °C.