Každá potravina (dokonce i dětské želé plné prázdných kalorií) vás na určitou dobu zvládne alespoň trošku zasytit. Ale na jak dlouhou dobu a jak moc se to může lišit, toť otázka. „Potraviny, které jsou z větší části tuky, vláknina a bílkoviny vám s nasycením pomohou nejlépe,“ říká Alex Caspero, RD. „Ale potraviny bez těchto prvků vás donutí shánět něco dalšího k jídlu za pár chvil.“ Místo drženích nesmyslných diet se proto raději naučte pořádně jíst a vyvarujte se pádu do hladové propasti tím, že se vyhnete těmto sedmi potravinám.

Celozrnný chléb

Možná má vysoký obsah vlákniny, ale je tu více složek (jako třeba oves), kterým chybí hlad nasycující tuky a bílkoviny. Chcete-li udělat ze svého chleba hodnotnější potravinu, zkombinujte ho s něčím smysluplnějším jako je arašídové máslo, vejce nebo avokádo. „Mimořádně vysoký obsah kalorií v těchto potravinách vám poskytne dostatek tuku, bílkovin a vlákniny, tedy všechny klíče k tomu, abyste zůstali nasycení co nejdelší dobu,“ říká Caspero. Pokud se rozhodnete pro arašídové máslo, držte podíl živin v rovnováze dvěma polévkovým lžícemi, které slupnete samotné ještě před namazaným chlebem.

Ovocný džus

„Ovocný džus sice obsahuje velké množství vitamínů, minerálů a vlákniny,“ říká Jess Cording, RD. „Ale s prakticky nulovým obsahem bílkovin nebo tuku takže ho spálíte velice rychle.“ A zatímco mnoho 100% džusů tvrdí, že jsou vymačkané ze tří až čtyř porcí ovoce a zeleniny na jednu láhev pitné vody, tak přitom nedávají tělu ten samý pocit nasycení jako skutečné porce ovoce,“ říká Caspero. „Bez pořádného přísunu vlákniny se budete po šťávě cítit, jako byste nejedli nic. “Místo toho se raději dokopejte k tomu, abyste si připravili salát, grilovanou zeleninu nebo jogurt s ovocnými vločkami a ovocem.

Zelené smoothie

A další „ovocná past“, jak říká Isabel Smith, RD. Možná že má vysoký obsah kalorií a ovocných cukrů, ale taky prázdných bílkovin a tuků, po kterých se budete cítit hladoví opravdu rychle. Trik, aby vás vaše zelená směska udržela syté? Zdvojnásobte živiny nahrazením některého ovoce za zdravé nasycené tuky jako je avokádo nebo arašídové máslo a/nebo přidejte hrášek v prášku, který v sobě má vysoký obsah proteinu nebo syrovátkové bílkoviny.

Bílky

Ačkoliv je každý bílek vlastně cca 3 gramy bílkovin, po kterých se máte logicky cítit plnější, mají velký obsah kalorií a prakticky žádný tuk. To znamená, že nebudete mít spokojeně plné bříško nijak dlouho, na rozdíl od případu, kdy byste dělali omeletu z celých vajec. „Žloutek obsahuje zdravé živiny, jako jsou zdravé lutainy spolu s některými bílkovinami a zdravými tuky, po kterých bude vaše vaječné jídlo chutnat mnohem lépe,“ říká Smith.

Odtučněné mléko a mléčné výrobky

Mléko a jogurt bez tuku mají sice méně kalorií, ale o to méně vás taky zahltí. „Protože neexistuje žádný tuk, který by zpomalil spalování cukru (laktózy) přítomné v mléce, moc dlouho se ve vašem těle neohřeje a hned se spálí,“ říká Jess Cording. Takže se vykašlete na obsah tuku a rovnou si kupujte polotučné nebo plnotučné mléko, stejně jako raději zvolte plnotučný řecký jogurt. Vysoký obsah proteinu vás udrží spokojeně najedené o mnoho déle.

Celozrnné sušenky

Stejně jako celozrnný chleba i celozrnné sušenky mají v sobě pořádnou dávku zdravé vlákniny. „I tak jsou sušenky z velké míry spíš sacharidy bez většího obsahu bílkovin nebo tuku, takže touto svačinkou moc hlad nepotlačíte,“ říká Cording. Nejlepší je zase přidat dávku bílkovin a tuků v podobě arašídového másla, uzeného lososa s kusem ricotty nebo hummusu s plátky avokáda.