Sluneční paprsky jsou důležité, ale extrémní vystavení UV záření může mít katastrofální vliv na pokožku. UV záření může poškodit naše buňky a vést až k rakovině kůže. Jedinou účinnou ochranou je zakrývání oblečením a prostředky s UV filtrem. Nadměrné vystavení UV záření vede k poškození DNA. Tělo mladého člověka dokáže takové poškození opravit. S přibývajícím věkem klesá schopnost těla reagovat na poškození DNA.

Brutální poškození kůže UV zářením

V pokročilém věku sice lidé vypadají staře, ale stárnutí pokožky dokáže urychlit UV záření. Stárnutí způsobené nadměrným vystavením slunci se nazývá fotoaging. Tento snímek ukazuje, jak je důležité používat UV ochranu na celou plochu pokožky, která je vystavena slunci. Snímek byl publikován v časopise Journal of The European Academy of Dermatology and Venereology a ukazuje obličej a krk 92leté ženy, která údajně použila hydratační krém s UV ochranou na obličej, ale ne na krk.

Obrazový kredit: C Posch

UV záření a stárnutí

Je důležité používat UV ochranu na všechny části těla, které nejsou zakryté. Starý vzhled pokožky není jedinou negativní stránkou, sluneční záření může také způsobit poškození DNA v kožních buňkách. Velké hromadění kožních buněk s poškozenou DNA může vést ke genetickým mutacím a ke vzniku rakoviny. To je důvod, proč se s přibývajícím věkem při nadměrném vystavení slunci často objevuje rakovina.

Dr. Christian Posch, specialista na výzkum rakoviny kůže, tvrdí, že paralely mezi stárnutím a rizikem rakoviny ukazují, že pokud léčíme známky stárnutí, můžeme pravděpodobně také snížit riziko onemocnění.

„I když je nepravděpodobné, že bychom se mohli (nebo dokonce měli) snažit z různých důvodů porazit lidské stárnutí, modifikátory stárnutí budou stále schopny změnit jak délku zdraví (dobu, kdy žijeme bez nemoci), tak délku života,“ píše Posch. „Koneckonců, kdo by nesouhlasil s dalšími 20–40 zdravými roky?“

„Tyto pokroky budou realizovány výrazným snížením nemocí souvisejících s věkem včetně prevence rakoviny. Proč? Protože znaky rakoviny a znaky stárnutí se značně překrývají. Takže řešení biologických změn stárnutí bude také řešit předpoklady kancerogeneze.“

Při pobytu na slunci použijte opalovací krém na všechny části těla, které jsou vystavené slunci. Snížíte tím riziko rakoviny a zabráníte tak tomu, aby určité části všeho těla vypadaly starší.

Zdroj:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/jdv.17660

Foto: C Posch