Moudrá doporučení vás vyzývají, abyste se ke svému tělu chovali láskyplně a přijmu ho takové, jaké je. Ale to neznamená, že se to stane samo od sebe, rezignací ničeho nedocílíte, musíte se to zkrátka naučit. Pak přicházíme na to, že je pro nás těžké najít nějaké pozitivní aspekty našeho já. Po letech a desetiletích je to pořád těžší a těžší, až jsme nakonec úplně nešťastní.

Pozitivní přístup ke svému tělu nezískáte přes noc. Chce to dostatečnou praxi a pak můžete změnit postoj ke svému tělu, ať už jste kdokoliv. Začnete tím, že svoje tělo přijmete takové, jaké je. Postupem času povede tento postoj k sebe přijetí a sebe lásce a pozitivní vztah k vašemu tělu bude přirozený stav mysli.

Pokud budete dělat některé z těchto praktik pravidelně každý den, zanedlouho začnete pozorovat posun svého vnímání. Pro některé lidi, třeba pro ty, kteří byli ve válce a přinesli si z ní ošklivá zraněné, to bude znamenat delší čas – týdny, měsíce a možná dokonce roky.

Nicméně než získáte víru v tento proces, chvilku to potrvá. Použijte následující každodenní návyky k vytvoření cesty k pozitivnímu smýšlení o svém těle.

Dívejte se na sebe 2 minuty v zrcadle

Dívání do zrcadla není nic neobvyklého. Děláme to ráno, než jdeme do práce, když přijdeme domů, při poskakování ve sprše a při převlékání. Místo toho se vědomě rozhodněte, že se na sebe budete dívat do zrcadla. Bez oblečení.  Nelíbí se vám nic z toho, co vidíte? Všechno, co musíte udělat, je jednoduše si přiznat, že to je vaše fyzické já. Udělejte to každý den alespoň na 2 minuty a zkuste si u toho nemyslet o sobě nic ošklivého.

Najděte si jednu fyzickou funkci, za kterou budete vděční

Pro nás všechny je mnohem přirozenější se soustředit na nedostatky, ale být vděčný vás naučí, že máte milovat to, co je k dispozici a čeho je vaše tělo schopno. Klidně to zkombinujte s dobou, kdy na sebe nazí koukáte do zrcadla. Soustřeďte se na sobě alespoň na jeden fyzický rys, který obdivujete a dokážete svou mysli přimět vysvětlit, proč tomu tak je. Vyberte si každý den jinou věc na svém těle, a jak se budete postupně dostávat k těm, se kterými tak úplně spokojení nejste, budete ještě více vědomě posouvat  uvědomění si svého fyzického vzhledu.

Všimněte si, kdy se srovnáváte s ostatními

Sociální porovnávání je běžná aktivita, kterou děláme, aniž si to uvědomujeme. Ať už se léta srovnáváte se spolužákem ze střední nebo s celebritami v televizi, vede to jenom k negativním postojům k sobě samému. Snažte se proti této přirozené lidské vlastnosti ubránit, i když se vám to bude zdát nemožné, protož je to něco tak automatického, že se tomu sami budete divit. Když s tím ale přestanete, uvidíte, že vaše sebevědomí vzroste tak, že si uvědomíte, že jste takový originál, který nikdo nemůže napodobit.

Dívejte se na pořady, ve kterých vystupují nedokonalí lidé

Všichni jsme ve zprávách a tradičních médiích bombardováni obrazy perfektních lidí, které vedou k negativnímu vnímání našich vlastních těl. I když to, na co se kolem sebe vnímáte, nemůžete tak úplně ovlivnit, můžete přistoupit na některé samoregulační postupy, kterými minimalizujete škody, které přítomnost supermodelek ve vaší hlavě alespoň usměrní. Místo abyste si naladili americkou televizní show se supermodelkami, přepněte na český seriál s herci evropského vzezření. Ideální by samozřejmě bylo, kdybyste sledování televize nahradili nějakou společenskou aktivitou, která vám zvedne sebevědomí. Ale nechceme na vás hned zezačátku vyvíjet přílišný nátlak.

Udělejte si čas na nějakou fyzickou aktivitu

Některé výzkumy potvrzují, že fyzická aktivita má na pozitivní vnímání těla silnější účinky než zdravá výživa na zdravotní stav. Takže pokud máte nějaké špatné návyky ničící vaši fyzickou kondici, je pro vás sport činnost, kterou byste měli zařadit do denního rozvrhu. Navíc vám zvedne i hladinu endorfinů v těle, což povede k pocitu štěstí. A nemusíte to být ani nic velkého! Stačí 20 minut rychlé ranní chůze při procházce se psem nebo protáhnutí při józe.

Pokrok může být pomalý, ale jakmile budete pravidelně dodržovat alespoň některé z výše uvedených bodů, za krátko pocítíte obrovský rozdíl. Zkuste začít s jedním z těchto zvyků a postupně svůj repertoár rozšiřovat. Jakmile pocítíte první záblesky lásky ke svému tělu, uvidíte, že všechno půjde lépe.