Pokud vás trápí bezesné noci, pak máte možná větší problém, než si myslíte. V roce 1940 provedli ruští vědci experiment na téma spánku. Experiment spočíval v udržování pěti lidí v komoře vzhůru tak dlouho, jak jen to bylo možné, aby bylo vidět, jaký vliv má nespavost na náš organismus. Po patnácti dnech byl experiment ukončen a výzkumníci zaznamenali mnohé negativní psychické následky, které nedostatek spánku na dobrovolnících zanechal.

Nespavost je velmi nezdravá nejen pro tělo, ale hlavně pro vaši mysl. Nejdříve je postižena vaše ostražitost, pak i koncentrace a nakonec můžete úplně zešílet. Deprese, úzkost a fyzická bolest těla jdou ruku v ruce s nespavostí. Je důležité zlepšit kvalitu spánku, abyste se mohli lépe soustředit a být zdravější a šťastnější.

1. Kupte si lepší matraci

Kvalitní matrace může pro vaše tělo udělat opravdu hodně. Zdravotní matrace jsou speciálně navrženy pro lepší držení těla během noci, čímž se zlepšuje tok krve i dýchání. Lepší matrace vám také uleví od bolestí, takže vydržíte spát mnohem déle v jedné poloze a i probuzení bude mnohem příjemnější.

2. Usínejte i vstávejte pravidelně ve stejnou dobu

Možná se vám nelíbí představa rutiny, ale pravidelný spánek může skutečně hodně pomoci, pokud v noci nemůžete usnout. Když se vaše tělo naučí usínat v určitém čase, bude poté automatiky spouštět pocit únavy. Najednou zjistíte, že usínání i vstávání je mnohem jednodušší, právě díky onomu „naprogramování.“

3. Vyvarujte se určitého typu nápojů

Káva, čaj a některé sladké limonády jsou navrženy tak, aby vás povzbudily a udržely vzhůru. Je důležité, abyste tyto nápoje vyřadili minimálně 1-2 hodiny před spaním. Pijte raději zdravější alternativy, jako je voda, neslazené kakao či bylinný čaj na spaní.

4. Vytvořte si dokonalé prostředí pro spánek

Pouliční hluk a světlo mohou váš spánek velmi narušit. Když si jdete lehnout, měl by být váš pokoj v úplné tmě a tichu, proto mohou být žaluzie se závěsy a špunty do uší velmi dobrými pomocníky.  K usnutí vám také může pomoci tichá meditační hudba.

5. Cvičení během dne

Kvalitní trénink vám pomůže ke kvalitnějšímu spánku, protože vaše tělo bude příjemně unavené a také zdravější. Když jste zdraví, dobře se vám dýchá, krev dobře proudí a organismus obsahuje mnohem méně toxinů, což je pro dobrý spánek velmi důležité.

Díky kvalitnímu spánku se cítíte každý den svěží a odpočatí, ale má také vliv na vaše tělesné i psychické zdraví. Lidé s lepším spánkem vedou celkově šťastnější a aktivnější život.