Bobkový list má spoustu zdravotních přínosů. Mezi jeho hlavní schopnosti patří detoxikace, zpomalení procesu stárnutí, naopak rychlejší hojení ran, ochrana těla před bakteriálními infekcemi, zlepšení cukrovky, srdečního zdraví, zmírnění dýchacích problémů a optimalizace trávení. Zabraňuje určitým druhům rakoviny.

Vědecky znám pod názvem Laurus nobilis/vavřín/bobkový list. Vůně pravých bobkových listů pochází tedy ze stálozeleného keře či malého stromku původem ze Středomoří. Listy se pyšní velkým obsahem živin, používají se jako koření do polévek a dušených pokrmů. Celé listy nejsou běžně konzumovány, Italové je používají i jako ozdobu jídel. Bobkové listy mají četné lékařské účely. Jaké jsou jejich jedinečné zdravotní výhody?

Podpora zažívání i vylučování moči

Bobkové listy mají silný vliv na trávicí systém a podporují vylučování moči. Fungují jako diuretikum a snižují toxicitu v těle – stimulují zvracení (dávidlo),v případě, že jste něco špatného snědli. Užívání je také vhodné v případě bolestí žaludku, při syndromu dráždivého tračníku i ke zmírnění symptomů celiakie. Usnadňuje trávení s cílem ho zefektivnit a přijmout živiny.

Dýchací cesty x protizánětlivé vlastnosti

Silice z listů se přidává do mastí, které se aplikují na hrudník a pomáhají od různých dýchacích potíží. Podílí se taktéž v aromaterapii – inhalace uvolňuje hlen a eliminuje nebezpečné bakterie uvězněné v dýchacím systému. Bobkový list snižuje zánět v těle, zejména bolesti kloubů a oblasti postižené artritidou – to vše díky účinné rostlinné živině zvané parthenolid.

Zdraví vlasů

Bobkové listy přispívají ke zdraví vlasových folikulů a odstraňují suchou pokožku hlavy i lupy.

Posiluje srdce

Organické sloučeniny jako kyselina kávová a rutin významně ovlivňují zdraví srdce. Rutin posiluje kapilární stěny v srdci a končetinách, zatímco kyselina kávová pomáhá eliminovat „špatný“ cholesterol.

Prevence rakoviny

Bobkové listy jsou plné organických látek a antioxidantů včetně fytonutrientů a katechinů, což chrání tělo před útokem volných radikálů.

Úzkost a stres

Bobkový list má přirozeně uklidňující účinky. Linalool pomáhá snížit hladinu stresových hormonů v těle.

Cukrovka

Bobkové listy jsou přímo spojovány se zvýšenou vnímavostí receptorů na inzulinové funkce. Pravidelná konzumace bobkového listu tak pomáhá v prevenci, ale i těm, kteří cukrovku již mají – reguluje krevní cukr.