Přestože káva nepatří mezi nejzdravější nápoje, pokud jste jejím milovníkem, určitě si ji tu a tam můžete dopřát, aniž byste své zdraví ohrozili. Káva může být připravována mnoha různými způsoby a všechny chutnají úžasně. Každý typ má svou vlastní originální chuť, a pokud vám nechutná jeden, možná si oblíbíte ostatní. Nejtypičtější je cappuccino a espresso, ale existuje i mnoho dalších, které byste určitě měli vyzkoušet. Zde je průvodce těmi nejčastějšími:

 Cappuccino

Cappuccino se vyrábí za použití více mléka, než je obvyklé. Do panáka černé kávy/espressa se přidá několik kapek kávového oleje. Navrch se nalije pěna z horkého našlehaného mléka. Nápoj se obvykle zdobí kakaem nebo skořicí.

Espresso

Espresso jedni milují a druzí nenávidí. Pokud upřednostňujete sladkou a jemnou chuť kávy, fanouškem espressa se pravděpodobně nestanete. Espresso je čistý kávový extrakt vyrobený z vody a kávových zrn a neobsahuje žádné mléko. Obecně se vyrábí za pomoci speciálních kávovarů.

Americano

Americano je šot černé kávy smíchaný se šálkem horké vody. Říká se mu také zředěné espresso. Někteří si do něj rádi přidají smetanu či cukr, aby mělo sladkou a krémovou chuť.

Černá káva

Černá káva se vyrábí z kávových zrn či mleté kávy a vody. Pije se se sladidlem i bez. Káva se vaří ve vodě, množství je závislé na tom, jak silnou kávu si dotyčný přeje. Hotový nápoj se podává horký a může být i oslazený, typická černá káva je však hořká.

Cafe Latte

Káva tradičně podávaná s dorty či cukrovím. Vyrábí se z jednoho dílu kávy a tří dílů sterilizovaného mléka. Cafe Latte je velmi oblíbené pro svou sladkou chuť a krémovitost. Přidává se sladidlo dle vlastního výběru a občas také Nutella pro extra chuť.

Turecká káva

Tato káva se obvykle podává se sklenicí vody. Chcete-li připravit tureckou kávu, kávová zrna ve formě jemného prášku zalijete vodou a pomalu zahříváte, až se začne vařit. Tímto způsobem dosáhnete maximální pěny. Hotový nápoj se většinou pije oslazený.

Flat White

Káva typická pro specializované kavárny. Na tomto typu se vytváří latte art. Je vyráběna smícháním jednoho dílu espressa a hustého mléka. Nakonec se přidává sladidlo ve formě obyčejného či hnědého cukru.

Café Moka

Káva Moka se vyrábí smícháním dvou dílů spařeného mléka, dvou dílů espressa a jednoho dílu čokoládového sirupu či prášku. Opět se přidává sladidlo. Nápoj se vrství do keramické misky či sklenice tak, že v dolní části je espresso, poté čokoládový sirup a nahoře mléko. Pro lepší chuť se občas přidává šlehačka.

Irská káva

Irská káva je černá káva s trochou whisky. Slazená či neslazená černá káva se podává s malou whisky a šlehačkou.

Ledová káva

Ledová káva je dobře známá a velmi oblíbená v letním období. Káva se vaří s trochou mléka (v závislosti na tom, jak silná má být). Mezitím se do šálku či sklenice přichystá led, na něj se nalije uvařená káva a navrch se přidá mléčná pěna, zmrzlina či šlehačka.