Mnozí lidé, když přijdou z práce domů, automaticky si nalévají skleničku dobrého červeného nebo bílého vína. Pokud se jedná o výjimečnou záležitost, je to v pořádku, pokud si však člověk nalévá alkohol dnes a denně, pokud ho konzumuje dokonce i před prací nebo každý den během oběda, je něco špatně a pravděpodobně se na alkoholu stává závislým. Pokud jste se domnívali, že závislosti z naší společnosti zcela vymizely, není tomu tak. Kromě závislosti na alkoholu se setkáváme také se závislostí na lécích, ovšem závislost na alkoholu je podle statistik nejčastější. Otázkou je, co všechno taková závislost s člověkem dělá a co způsobuje.

Alkohol způsobuje kocovinu – to je první věc, která člověka napadne, když se zmíní alkohol a popíjení alkoholu. Jenže alkohol nezpůsobuje jen kocovinu, způsobuje celou řadu dalších věcí. Například nám rapidně poškozuje zdraví.

Při časté konzumaci alkoholu trpí nejen játra, ale i další části těla

Mnozí lidé se domnívají, že pokud pijeme alkohol, trpí při tom jenom naše játra. Jenže játra nejsou jediným orgánem, který při časté konzumaci alkoholu doslova trpí. Poškozují se také střeva. Alkohol má navíc negativní vliv i na naše srdíčko.

Alkohol jako přivolávač rakoviny

Málokdo si uvědomuje, že častá konzumace alkoholu může přivolat i rakovinu. Rakovina je strašákem řady z nás, proto nezvyšujte pravděpodobnost jeho návštěvy tím, že budete abnormálně popíjet alkohol. Zejména se při nadměrné konzumaci alkoholu zvyšuje riziko vzniku rakoviny prsu, nádory se však mohou objevit i na slinivce, také v žaludku nebo ve střevech. S rakovinou tlustého střeva se pojí hlavně nadměrná konzumace piva.

Kromě toho všeho alkohol způsobuje řídnutí kostí, lidé závislí na alkoholu mají potíže s plodností, také je trápí potíže s imunitním systémem, který je logicky slabší.