Psy miluje celý svět. Odhaduje se, že jich na světě najdete více než 525 milionů! A to už je něco. Proto se pojďte s námi mrknout na fakta o našich nejmilejších společnících.

Psi žijí po boku lidí nejméně 14 000 let

Kdy a kde byli poprvé psi ochočeni, se můžeme jen dohadovat. Existuje o tom mnoho historek. Každopádně psy to k nám táhlo odjakživa a vlci se k nám začali pomalu přibližovat sami. V Německu byly objeveny pozůstatky člověka pohřbeného se svým psem před 14 000 lety. Brzy potom nalezli archeologové vykopávky psů společně s lidmi staré okolo 7 000 až 5 800 let před naším letopočtem. Je tu i pes z Utahu pohřbený před 11 000 let.

První přesně identifikovatelné plemeno psa existuje už 9 000 let před naším letopočtem. Byl to pravděpodobně pes greyhound určený k lovu.

Lidé psy odjakživa uctívali

Když starému Egypťanovy zemřel pes, mumifikoval ho se stejnou péčí, jako členy rodiny. Majitelé si často holili obočí jako projev smutku.

Ve staré Číně si mysleli, že pes byl dar z nebes. Jejich krev byla považovaná za posvátnou a na ni přísahali věrnost.

V severní a jižní Americe měli Mayové psy jako domácí mazlíčky, ale spojovali je i s Bohy. Psi prováděli duše mrtvých přes řeku a pomáhala jim splnil výzvy stanovených pánů z Xibalba, aby dosáhli ráje.

Psí tvář určuje délku jeho života

Psí plemena s ostrým a špičatým obličejem žijí  průměru déle než psi s plochými čumáky. Takže takový vlčák má předurčený delší život než třeba takový buldok. Přešlechtění psi mají plošší tváře, což s sebou nese zdravotní problémy s kůží, očima i dýcháním. Mají taky špatnou schopnost tolerovat tělo. Čím delší je totiž nos, tím účinněji se psi chladí.

Psi mají 10 000 až 100 000krát lepší čich než lidé

Abychom vám to dali do perspektivy. Vy dokážete ucítit na určitou vzdálenost kávu, ale psi na mnohem větší vzdálenost cítí lžičku, kterou byste ji nabírali. Někteří psi dokázali najít mrtvoly pod vodou a zemních plynem celých 40 stop pod zemí. Wow. Spousta psů taky dokáže vycítit, že má člověk rakovinu.

Psi jsou taky skvělí pozorovatelé řeči těla. Dokáží vycítit strach, úzkost, obavy nebo sympatie ještě dřív, než vy si je přiznáte na vědom úrovni. V tom jsou dokonce lepší než šimpanzi nebo tříleté děti, kteří při výzkumech v tomto ohledu dělali spoustu chyb, a trvalo jim se naučit, co znamenají. Ale psi je okamžitě pochopili a vytvořili si ke gestu nějaké stanovisko.

Psi mohou být stejně chytří jako batolata

Výzkum kolumbijské univerzity potvrdil, že psi mohou inteligencí soupeřit s dětmi od 2 do 2,5 let. Jsou schopní pochopit 150 až 200 slov, počítat do čtyř až pěti a úmyslně klamat lidi nebo ostatní zvířata, aby dosáhli svého.

Psi vám mohou pomoci s milostným životem

Studie z roku 2015 zjistila, že ženy jsou více než muži přitahovány k někomu, kdo má doma domácího mazlíčka, zejména psa. A to až dvakrát častěji. Z evolučního hlediska výzkumníci tvrdí, že žena dává přednost mužům s malými zvířaty, protože tím dávají najevo, že jsou schopnými a odpovědnými partnery a dokážou se postarat o děti.

Dotek je prvním psím smyslem

Když se štěně narodí, v první řadě ho začne jeho matka čistit. Dotýká se tak všech nervových zakončení v těle štěněte a díky tomu štěněti začne obíhat v těle krev. Už v těchto úplných počátcích se stěně stává součástí psí socializace, která podporuje vazbu mezi psími přáteli a členy rodiny. Je to vlastně trochu podobně jako u člověka.

Že se psi nepotí? Nesmysl. Potí, ale pouze tlapkami

Na rozdíl od nás lidí, kteří máme potní žlázy po celém těle, mají psi potní žlázy jen na tlapkách. Jinak se spoléhají především na dýchání otevřenými ústy. Díky tomu rychle vychladnou a sníží tělesnou teplotu. Funící pes se může nadechnout a vydechnout 300 až 400krát za minutu, ve srovnání s jejich běžným dýcháním, které se omezuje na 30-40 výdechů a nádechů za minutu.