Vysokým tlak je civilizační choroba, která postihuje stále více populace. Tito lidé mají vyšší procento možnosti, že je postihne infarkt myokardu a mozkové mrtvice. Neustále zvýšený tlak pak zatěžuje srdce i tepny.  Většina lidí tento zdravotní problém řeší s lékařem – a to je naprosto v pořádku. Existuje však i jiná cesta než farmaka, která vám lékař naordinuje. Zkuste i tipy čínské medicíny, tipy jak snížit vysoký krevní tak přirozenou cestou.

Čínská medicína

Tvrdí, že vysoký tlak je projevem oslabených jater a ledvin. Proto je nutné posilovat tyto orgány. Je tedy nezbytná správná výživa, odborníci doporučují pro posílení těchto orgánů vývar z kostí, listovou zeleninu, luštěniny, mořské řasy, mořskou sůl. Dále houbu reishi, které má schopnost posílit tyto orgány. Jinak samozřejmě i zde platí dodržovat zásady nejen správné výživy, ale i životosprávy, tzn pohyb, dostatek spánku, eliminovat kouření a především – vyvarovat se tvrdého alkoholu.

Cvičení na snížení tlaku

Jak jsme uvedli, pohyb je pro náš krevní tlak nesmírně důležitý.  Zvolte vhodnou pohybovou aktivitu a dávky postupně navyšujte. Existuje však i cvik, který má schopnost snižovat krevní tlak.  Nazývá se „srdeční most.“ Posaďte se do tureckého sedu, narovnejte záda, levou ruku vsuňte do pravé podpažní jamky, pravou ruku naopak do levé. Zavřete oči a zhluboka a klidně dýchejte. Vnímejte svůj dech, své srdce, zklidňujte jeho tep i svou mysl.

Masáže

Existuje poměrně  snadná  masážní technika , kterou můžete provádět sami sobě,  která  snižuje krevní tlak a zharmonizuje vaši tok vaší energie. Pohodlně se posaďte, levou ruku položte na levé stehno tak, aby prsty směřovaly do vnitřní strany stehna. Pravou ruku položte do podpaží levé ruky, tak aby palec ležel na rameni.  Po té masírujte prsty a palcem ruku až k zápěstí. Ruce vystřídejte.

Také můžete zkusit masírovat střed temene hlavy.  Je to tzv. císařský bod, laicky řečeno místo uprostřed hlavy nahoře. Automasáž tohoto místa provádějte bříšky ukazováčku a prostředníčku obou rukou minutu až dvě.

Třetí způsob automasáže je tento: špičku prostředníčku levé ruky uchopte palcem a ukazováčkem pravé ruky a stiskněte zleva i zprava po stranách nehtu. Za prst pak silně zatáhněte, pak jej stlačte jakoby zpět do ruky. Masáž by měla trvat asi dvě minuty, Ruce střídejte, vždy se začíná od levé ruky. Masáž by se měla provádět několikrát denně.