Bruxismus je stav, ve kterém si nebrousíte zuby na někoho jiného, ale sami na sebe. Skřípání a zatínání zubů se projevuje nejčastěji v noci. Přes den se vám to může také nevědomky stát, ale bruxismus je spojen zejména se spánkem.

U těchto lidí je větší pravděpodobnost poruch spánku jako je chrápání a zástavy dechu (spánková apnoe). Mírná forma bruxismu nemusí vyžadovat léčbu, ale v závažnějších případech ano – vede k bolestem hlavy, čelisti i poškozeným zubům.

Kdy tedy navštívit lékaře?

Když jsou vaše zuby opotřebované či jinak poškozené a citlivé nebo máte bolesti v čelisti, obličeji nebo uchu, máte strnulou čelist a jiní lidé si stěžují, že tento zvuk vydáváte, zatímco spíte.

bruxismusBohužel ani lékaři nejsou ve všech případech schopni pochopit, co způsobuje skřípání zubů. Možné jsou totiž fyzické i psychické příčiny, např. emoce – hněv, úzkost, stres, napětí, frustrace, spánková apnoe a jiné poruchy spánku, abnormální vyrovnání horních a dolních zubů, atd.

Dochází k tomu také u malých dětí – může to být reakcí na bolest ucha nebo prořezávání zubů. U dětí často mizí samo, ale v době kdy to dělají, klidně jejich stav konzultujte – tak udržíte skřípání zubů pod kontrolou.

Jak zmírnit příznaky?

Většinou minimalizací stresu (teplá vana či sprcha, hudba, čtení knih před spaním, pravidelně mluvte o svých pocitech). Pokud u vás bruxismus přetrvává, zubař vám může předepsat ústní přístroj vyroben z měkkého plastu bránící poškození chrupu. Jedná se o podobný náustek, který nosí sportovci. Existuje i cvičení, které vyrovnává čelist.