Zábavnější než samotné líbání je snad jen dozvídání se nových faktů o této báječné formě vyjádření lásky.

Nejdelší polibek ze všech

Během 3 dnů v roce 2013 od sebe thajský pár neodtrhl rty 58 hodin, 35 minut a 58 sekund. To jen pro přesnost. Ekkachai Tiranarat a Laksana Tiranarat se začali líbat 12. února v Pattayi v Thajsku a nepřestal až do Valentýna. Tento láskyplný počin se stal na akci Ripley´s Believe It or Not a byl rovnou zapsán do Guinessovy knihy rekordů. Kdyby nebylo samotné zapsání dostatečným benefitem ,dostal pár ještě dva diamantové prsteny.

Nejdelší filmová pizza

O něco méně náročný byl rekord v nejdelším filmovém polibku, který trval 3 minuty a 24 sekund. Bylo to ve filmu Elena Undone. Překonal tak rekord z roku 1941 z filmu You’re in the Army Now, kdy se herci líbali 3 minuty a 6 sekund. Rty herců se od sebe neodlepily tak dlouho, že někteří z filmového štábu měli pocit, že snad zapomněli počítat. A podle toho, jak polibek vypadá, je jasné, že nebylo potřeba žádné lepidlo.

Jak hledáte svůj styl líbání

Běžné statistiky prokázaly, že dvě třetiny lidí mají u líbání nakloněnou hlavu napravo. Co je ale zajímavé, je fakt, že je váš styl líbání daný geneticky. Německý vědec Onur Güntürkün strávil dost času šmírováním párů na místech, jako jsou parky, pláže a letiště ve třech různých zemích. Došel k závěru, že většina z nás má hlavu nakloněnou napravo. Taky ale zjistil, že je tam spojení s polohou hlavy v děloze, kdy máme taky hlavu nakloněnou vpravo.  Že to tak má většina, je vlastně dobrá zpráva, protože se s nikým nemusíte přetláčet.

Divné zákony týkající se líbání

Skutečně rozdává policie na ulici v Indianě pokuty kvůli tomu, když muž s vousy líbá ženy? Asi ne. Ale jsou podobně divné zákony, které opravdu platí. V Coloradu nesmíte políbit spící ženu, a už vůbec ne v neděli! Na Floridě máte zákaz líbání prsou vaší manželky. Teda…na veřejnosti. Ale Amerika má více hloupých zákonů o líbání. Zkuste mrknout na web.

Ženy mají „čistější“ polibky

Ženské  protějšky se mají častěji k ranním polibkům před očistění zubů, protože nemají takové obavy ze zápachu z úst. O tomto informovala infografika od DentalPlans. Aby ne. Muži si taky v takovém počtu nečistí zuby dvakrát denně. Ale v upozornění na zápach z úst jsou si obě pohlaví rovna – ani jedno se nezdráhá na to druhého upozornit. Ale ženy častěji upozorňují na to, že máte něco v zubech. Nebo si toho kluci prostě nevšimnout?

Skutečně existuje strach z líbání

Strach z líbání je legitimní fobie známá jako philemaphobie. Philema je řecké slovo pro líbání. Tento stran nejčastěji postihuje mladé a nezkušené začátečníky s líbáním, ale může se časem vyvinout u jakékoliv věkové kategorie. Pak je nutné vyhledat terapeuta. Ale proč se někdo začne z ničeho nic děsit tohoto krásného rituály? Mohou za to bakterie. V ústech si jich totiž vyměníme až 80 milionů. Ale není na tom nic špatného. Naopak to posiluje váš imunitní systém.

Odkud pochází X a XO

David Jacobson se věnoval zjišťování faktů o polibcích na plný úvazek. Kdo jiný než on by měl vědět, kde je původ X a XO. Existuje na to několik teorií. Toto písmeno je rozšířené zejména kvůli dobám středověku, kdy většina lidí neuměla psát a X se používalo k podpisu důležitých dokumentů. Fungovalo taky pro slovo Kristus, což bylo spojováno s polibkem z úcty. Později přešel význam k polibku, což je v módě dodnes.

Původ francouzského líbání

Francouzi jsou notoricky známí pro dobrodružné a vášnivé avantýry. Kdysi býval dnes francouzský polibek známý jako florentský polibek. Legenda říká, že dva anglicky mluvící muži (nevíme, jestli šlo o Američany nebo Brity) se vraceli z První světové války a byli plní nových zkušeností se strkáním jazyku do pusy. Manželkám to nedávalo smysl, ale jediné možné vysvětlení bylo, že se to naučili ve Francii. A asi ano. Tak nechme Francouzům jejich slávu.