Dubová houba, anebo perla mezi houbami, anebo houba dlouhověkosti, anebo elixír života, i tak se říká japonské houbě shiitake, česky je to pak houževnatec jedlý. Má vynikají chuť, a především doslova blahodárný vliv na lidských organismus.

V japonském léčitelství je využívána asi 2000 let a její obliba stále roste. A jakpak by ne, když upravuje vysoký tlak, snižuje cholesterol, má protivirové účinky, zkoumá se její využití proti rakovině, atd..

Houba, co léčí                                  

Přínos shiitake pro lidský organismu je obrovský, neboť obsahuje lentinan, jenž se využívá v léčbě některých nádorů, snižuje nepříznivé následky chemoterapie a radioterapie, podporuje léčbu tuberkulózy, únavového syndromu, infekce HIV.

Má v sobě i alkaloid eritadenin, který snižuje hladinu cholesterolu a významně i krevní tlak, ale i antioxidant L-ergothionin, jenž chrání tělo před nebezpečnými volnými radikály, které jinak vedou ke vzniku aterosklerózy a zrychlují stárnutí všech tkání. Tohoto antioxidantu je v shiitake asi 40x více než obsahují pšeničné klíčky.

Shiitake je dodavatelem vitamínu C, selenu, železa, vlákniny a bílkoviny. Je rovněž výrazným afrodiziakem, protože posiluje chuť na sex.

Jak ji vypěstovat?

Můžete ji pěstovat i doma, postačí vám k tomu kmeny dubu, buku nebo břízy. Kmen se navrtá a do otvorů se vkládá sadba. Doba prorůstání je závislá na podmínkách, trvá od 6 do 18 měsíců. Kmeny potom poskytují houbu tři až šest let. V Česku existují firmy, které nabízejí sadbu k jejímu domácímu pěstování.

Pokud si půjdete koupit houbu čerstvou, berte jen pevné, suché a masité kusy, v chladničce v papírovém sáčku vydrží asi tak týden.

A jdeme do kuchyně

Shiitake se v kuchyni využívá na všechny tradiční způsoby přípravy – dušení, vaření, smažení, zapékání, grilování. Pokud ji budete čistit, tak ne pod tekoucí vodou, ihned by vám ji nasákla. Proto ji čistěte na sucho a otírejte jen vlhkým hadříkem. Při dušení šetřete vodou, jinak shiitake ztratí svoji tradiční chuť.

Využití je podle vaší fantazie, v podstatě všude tam, kde používáte hříbky či žampiony. Vynikající je kupř. v kombinaci s kuřecím, králičím masem a rybami, výtečná pak do polévek, lahůdková na gril, kde ji můžete potřít směsí oleje, česneku a citronové šťávy. Velmi dobrá je i v klasické smaženici. Zakoupenou sušenou houbu musíte nejprve namočit.

Čaj ze shiitake – rozdrcenou houbu zalijte vroucí vodou, přikryjte a nechte 10 až 15 minut louhovat.

Shiitake na česnekovém másle – potřebujete: 200 g čerstvých hub, 25 g másla, 25 dkg strouhanky, 2 stroužky česneku, čerstvou zelenou petrželku, kopr nebo koriandr, kmín, citronovou šťávu.
Na rozpáleném oleji smažíte houbu asi dvě minuty, pak necháte okapat na ubrousku. Připravíte si směs z másla, česneku, na jemno pokrájeného zeleného koření, podle chuti přidáme citronovou šťávu, kmín, pepř a sůl. Kloboučkem dolů houby narovnáte do zapékací misky a vložíte do nich směs. Posypete vše strouhankou a pečete v troubě při 150 °C přibližně pět minut. Podáváte s pečivem.

Shiitake v pivním těstíčku – potřebujeme: 400 g shiitake, 2x vejce, 150 g pšeničné mouky, 1dcl piva, olej, pepř a sůl.
Žloutky z vajec rozmícháte s pivem a moukou, až se vytvoří husté těstíčko. Z bílků ušleháte sníh a po částech ho vmícháte do těstíčka, které následně osolíte ho a opepříte. Očištěné houby nakrájíte na čtvrtiny, obalíte je v těstíčku a usmažíte dozlatova. Ty pak podáváte s vařenými či opečenými brambory nebo bramborovou kaší.