Konopí, známé také jako ganja či marihuana, je kvalifikováno jako lehká droga a v mnoha zemích je zakázáno. Nicméně, nedávné studie ukázaly, že může mít velký zdravotní přínos. Pamatujte však, že zde není řeč o využití marihuany jako rekreační drogy.

Podle studií na téma zdravotních výhod konopí může jeho kontrolované užívání výrazně zlepšit zdraví. V tomto článku se o tom dozvíte více.

1. Redukce váhy

První výhoda kontrolovaného užívání konopí je fakt, že pomáhá snižovat hmotnost. Konopí obsahuje látky, které pomáhají kontrolovat hladinu inzulinu v těle. Kromě toho pomáhá efektivněji ovládat kalorie, což také může pomoci váhu regulovat.

2. Pozitivní vliv na paměť

Napadne vás užívání konopí, když se někdo zeptá, jak zlepšit paměť? Pak jste trefili do černého. Mnohé studie na toto téma potvrdily, že konopí může mít na paměť pozitivní dopad.

Ano, nadměrné a nekontrolované užívání marihuany má negativní vliv na zdraví, ale o tom zde není řeč. Studie ukazují, že extrémně nízké množství THC, který se nachází v konopí, může pomoci v boji s Alzheimerovou chorobou. Některé složky marihuany také pomáhají při tvorbě nových mozkových buněk a snižují záněty, což vede ke zlepšení paměti.

3. Léčba rakoviny

Látka obsažená v konopí se také používá při léčbě rakoviny. Kanabidiol z konopí může pomoci zastavit rakovinu, tím, že „vypne“ gen známý jako ID-1. Je-li tento gen blokován, zastaví se šíření rakovinných buněk.

4. Léčba zeleného zákalu

Další výhodou konopí je fakt, že může pomoci při léčbě glaukomu, což je onemocnění oka, které vede ke zvýšenému tlaku v bulvách. Tlak ničí zrakový nerv, což může vést až k úplnému oslepnutí. Kontrolované užívání konopí může snížit nitrooční tlak, což zpomaluje progresi glaukomu.

5. Snížení výskytu jemných linek a vrásek

Konopí může být použito jako omlazující prostředek, který vyhlazuje jemné vrásky. Konopí produkuje olej, který je velmi účinný při redukci linek na pleti. Konopný olej a THC také mohou ve velmi malém množství pomoci hydratovat pokožku a snižovat záněty.

6. Snížení úzkosti

Pokud budete užívat marihuanu v příliš velkém množství, může způsobovat úzkostné stavy, a dokonce paranoiu. Pokud však užíváte konopí omezeně, naopak může strachy regulovat. Látky obsažené v marihuaně také pomáhají při nevolnostech a bolestech hlavy, pokud jsou užívány ve správném množství.

7. Léčba artritidy

Dalším zdravotním přínosem konopí je, že může hrát důležitou roli při léčbě artritidy. Určité látky v něm obsažené snižují bolesti i zánět, kterým trpí lidé s tímto onemocněním. Výzkumy také ukázaly, že lék s přídatkem kanabinoidů zlepšil kvalitu spánku pacientů.

8. Zlepšení příznaků lupu

Lupus je závažné zánětlivé onemocnění, při kterém jsou orgány a tělesné tkáně pacienta napadeny jeho vlastním imunitním systémem. Některé látky nalezené v marihuaně pomáhají imunitní systém zklidnit a zmírnit tak příznaky této nemoci.

Jak je patrné z tohoto seznamu, konopí má mnoho zdravotních výhod. Látky v něm obsažené vám mohou velmi pomoci, pokud ho budete užívat vhodným způsobem a v malém množství. Například, v malém množství je THC velmi prospěšné, pokud je však podíl moc vysoký, vliv na zdraví je naopak nepříznivý. Při užívání konopí buďte tedy opatrní a používejte ho jen pro léčebné účely.