Máte-li rádi sladká jídla a sladké nápoje, nahraďte v nich klasický cukr javorovým sirupem. Jedná se o přírodní sladidlo, které je k našemu zdraví mnohem šetrnější. Javorový sirup se získává z mízy javoru tak, že se strom na jaře navrtá a vytékající šťáva se pak zahušťuje zahříváním. Veškerá výroba probíhá v Severní Americe, kde je využívání javorového sirupu součástí kulturní tradice.

Co javorový sirup obsahuje

sirupPředevším je to voda a sacharóza, v menším množství pak další cukry, jako je fruktóza a glukóza. Přítomny jsou také některé organické kyseliny, především jablečná, která způsobuje mírnou kyselost sirupu. Z minerálů je významný draslík, vápník, zinek a mangan. Najdeme v něm ale například i vanilin, aminokyseliny a některé další látky důležité z hlediska výživy.

Proč je javorový sirup zdravý

Látky obsažené v javorovém sirupu mají pozitivní účinky na lidské zdraví. Například působí příznivě na imunitu, produkci hormonů nebo na kardiovaskulární systém. Chrání cévy před špatným LDL cholesterolem. Má také výrazné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. I proto se jeho konzumace doporučuje při onemocnění cukrovkou, rakovinou a dalším chorobami. Je zdravý hlavně pro děti, neboť se podílí na správném vývoji kostí a chrupavek, což je v období růstu velice podstatné. Přitom samozřejmě platí jako u každého jídla či stavovacího doplňku, že všeho s mírou.

Javorový sirup v kuchyni

Jeho hlavní význam spočívá v tom, že nahrazuje nepříliš zdravý rafinovaný cukr. Javorový sirup můžeme použít do lívanců a jiných sladkých těst. Chuť se tím vůbec nezmění, ovšem budete se stravovat zdravěji. Někoho může odradit vyšší pořizovací cena, avšak za lepší zdraví to rozhodně stojí. Nemusíte ho používat pravidelně, ale třeba jednou za čas. Kromě sladkých těst, ve kterých javorový sirup nahrazuje bílý cukr, si jím můžete po vzoru Američanů a Kanaďanů polévat lívance, vafle nebo zmrzlinové poháry.