Vždyť to znáte – může to být jen rýma, ale i něco vážnějšího. Kašel je jedno z nejotravnějších onemocnění nebo symptomem nemoci. Ruší to vás i vaše okolí a bolí z toho snad celý člověk. Pokud už se dávíte přes dva měsíce, možná byste se měli zamyslet nad tím, jestli děláte všechno správně.

Berete lék na krevní tlak

Pokud jste začali brát novou medikaci na krevní tlak s ACE inhibitory, mohou vám způsobovat dlouhodobější kašel. Chřipka není jediná příčina chronického kašle. První věc, kterou byste měli zkontrolovat, jsou vaše léky. Nejméně 20 % si přivodí suchý kašel jeden týden od zahájené léčby ACE inhibitory. A proč to tak je? T jo zatím pro lékaře velké neznámá. Někteří se domnívají, že to může být způsobeno hromaděním dráždivých látek zvané bradykinin, které se hromadí v dýchacích cestách.

Máte astma

Nejčastěji lidé odhalí astma právě díky dušnostem, tlakem na hrudi a kašlem. Ale někteří lidí s astmatem mají chronický kašel jako jediný symptom. A jsou to příznaky, které nelze ignorovat. Ve skutečnosti je ve více než 90 % chronický kašel způsoben (což je kašel trvající déle než 8 týdnů) astmatem, alergií nebo onemocněním projevujícím se žaludečními šťávami. Pokud je to váš případ, okamžitě navštivte lékaře.

Nedoléčili jste poslední nemoc

Vyhýbáním se lékům na nachlazení můžu pochopitelně kašel ještě zhoršit. Nejběžnější mylná představa je, že chodit k doktorovi je zbytečné a nejlepší je doléčit se doma. Ve skutečnosti, i když berete léky, tak doléčit nachlazení trvá několik týdnů. Virus napadá vaše tělo různými způsoby a žádné onemocnění není stejné. Zánět zadních dutin vám třeba způsobuje kapání hlenu do krku a to vás dráždí ke kašli.

Nestaráte se o sebe

Každý den je důležité, abyste spali sedm až osm hodin, dostatečně jedli a nepřetěžovat se. Jestli je venku příliš vedro, raději nechoďte běhat, jestli je tam několik stupňů pod nulou, pořádně se oblečte. Jestli jste pořád nemocní, musíte se postarat o to, abyste posílili imunitní systém vašeho těla. Pečujte o sebe tak, ať se má vaše tělo o co opřít.

Nadužíváte nosní spreje

Kapky jsou při rýmě jediná záchrana. Díky nim se můžete vyspat a nemusíte celý den na kolegy dýchat pusou. Ale raději je nepoužívejte víc než tři týdny v kuse. Pak totiž obrátí svůj účinek a místo pomoci vám budou škodit. Časté stříkání do nosu prohlubuje kašel, přetěžují organismus a poškozují nosní membrány. Nejlepší je použít nějaký víceúčelový prášek a důkladně se doléčit.

Nepodařilo se vám doléčit poslední kašel

Post-zánětlivý bronchospasmus je trošku jiný typ kašle, který je docela podobný astmatu. Dýchací cesty už jsou příliš unavené a melou z posledního, proto se stahují a vy při dýchání pískáte a pak kašlete. Jedná se ale vlastně o jinou formu nachlazení. Lékař vám na to předepíše podobné léky jako na astma a za čtyři týdny se s tím poperete.

Nepijete dostatek čaje

Teplé nápoje vám pomáhají, aby váš hlen prořídl, a vy jste ho vyhnali z dýchacích cest kašlem. To samozřejmě neznamená, že ho vyléčíte úplně, ale alespoň budete cítit lépe. Je totiž mnohem pohodlnější mít „mokrý“ kašel, než nepříjemný suchý, při kterém se dávíte, až se skoro pozvracíte. Na noc si zkuste pořídit zvlhčovat vzduchu.