V této generaci harampádí a nezdravých potravin, není snadné vzdát chutě a vybrat si zdravé jídlo, které není tak chutné. Jsme to, co jíme, a jíst nezdravé a tuku naložené potraviny z nás dělá přibrat na váze a rovněž vyzývá k mnoha nemocí a zdravotních problémů. Vzdát se nezdravé jídlo pro zdravé jeden není tak těžké, jak si myslíte, je pouze potřeba nahradit některé ze svých potravin, a zde jsou některé návrhy:

  1. Zmrzlé hrozny místo zmrzliny

Přidané cukry, barviva, regulátory kyselosti a kdoví co ještě. Zmrzliny chutnají dobře, ale rozhodně nejsou dobré pro tělo. Místo toho, zmrazte celé hrozny či čerstvou dřeň, do které vložíte dřívko a máte zdravou zmrzlinovou alternativu.

2. Rozmačkané avokádo místo másla

Avokádo obsahuje zdravotně prospěšné antioxidanty a vysoký obsah vlákniny, kterou v másle nenajdete. Kromě toho obsahuje vitaminy a minerály, je krémovější a aromatičtější, než máslo a vytvoříte z něj opravdu vynikající snídaňovou pomazánku. Jednoduše rozmačkejte avokádovou dužinu a pokapejte trochou olivového oleje, pokud chcete. Namažte na toast a hotovo.

3. Salátový wrap místo kuřecího

Smažené kuřecí kousky obvykle obsahují hladkou mouku, která rozhodně není zdravá. Má vysoký obsah kalorií a tělo ji tráví dlouho. Nejhorší je, že kuřecí wrap nemá žádné jiné živiny, než z kuřete, ale nesmíte zapomínat, že je maso smažené a obsahuje nezdravé tuky. Naopak salátový wrap může být výbornou alternativou, protože je plný vlákniny, vitaminů a minerálů. A ano, snadno stravitelný.

4. Celé plody namísto džusů

100% domácí ovocné šťávy jsou zdravé – o tom není pochyb. Ale celé plody jsou zdravější! Obsahují totiž veškerou vlákninu a živiny ze slupky, které šťáva nemá! Šťávu strávíte superrychle, zato plody vás zasytí na mnohem delší dobu a udrží váš metabolismus v top stavu! A pokud máte radši tekutou stravu, vyzkoušejte smoothies.

5. Krůtí nebo kuřecí burger místo hovězího

Burgry samy o sobě zdravé opravdu nejsou, především s ohledem na sýr, housku a tuk, který obsahuje. Ale pokud už chcete zhřešit, vyberte si alespoň zdravější cestu! Krůtí či kuřecí burger je zdravější, než hovězí, protože obsahuje méně kalorií a i některé zdravé tuky.

6. Popcorn místo bramborových lupínků

Každý ví, že pytlík brambůrek není nic zdravého. Jsou smažené, obsahují nezdravé přebytečné tuky, sacharidy ale je tak těžké jim odolat. Popcorn může být jejich zdravější variantou. Pro lepší chuť ho můžete pokapat medem.

7. 100% hořká čokoláda místo mléčné nebo desertů

100% hořká (nejlépe raw) čokoláda obsahuje antioxidanty, živiny a zdravé tuky. Také udržuje vaše zažívání v dobrém stavu. Důležité je však množství, protože hořká čokoláda obsahuje velké množství tuku a kalorií, proto denně snězte jen pár kostiček.

8. Ovesné vločky místo müsli tyčinek

Müsli tyčinky jsou považovány za zdravé, ale podívejte se na složení. Některé obsahují cukry a téměř všechny komerčně dostupné tyčinky mají v sobě konzervační látky, ochucovadla, regulátory kyselosti a kdovíco ještě. Raději se rozhodněte pro misku s kouřící ovesnou kaší. Je plná vlákniny, živin a chutná skvěle. Uvařte ovesné vločky s nízkotučným či rostlinným mlékem a přidejte do ní med či ovoce dle vašeho výběru.

9. Smoothie místo mléčného koktejlu

Mléčné koktejly obsahují cukry, zato smoothies jsou bohaté na vlákninu i bílkoviny. Vyzkoušejte třeba toto: Smíchejte ve smoothie makeru  2 lžíce čerstvé limetkové šťávy, 2 šálky nasekané kapusty, 2 šálky manga a 1 a ½ hrnku zelených hroznů. Rozmixujte, přidejte trochu vody pro úpravu konzistence, znovu mixujte, přidejte kostky ledu a podávejte vychlazené.