Za zkratkou BCAA se skrývají 3 esenciální aminokyseliny, které mají nezastupitelnou úlohu v lidském organismu. Důležité jsou především pro sportovně založené lidi. Vhodné jsou pro silové i vytrvalostní sportovce, ale uplatnění nachází i při hubnutí pro udržení svalové hmoty. A jaké užitky tyto doplňky pro sportovce přináší?

Co znamená zkratka BCAA?

BCAA (neboli Branched Chain Amino Acids) znamenají v překladu aminokyseliny s rozvětveným řetězcem. Přesněji se jedná o L-valin, L-leucin a L-isoleucin, které spadají do skupiny esenciálních aminokyselin. Tyto aminokyseliny není schopno si tělo vyrobit samo, tudíž je potřeba je tělu dodat v rámci potravy, či k tomu poslouží fitness výživa.

Účinky BCAA

BCAA mají vliv na regulaci metabolismu sacharidů, proteinů a lipidů v lidském těle. Hlavním účinkem BCAA je podpora a regenerace svalové hmoty po fyzickém výkonu, při redukčních dietách či rekonvalescenci. Valin má významný vliv na regeneraci svalů a správný chod nervové soustavy. Leucin má zase vliv na udržení a zvýšení svalové tkáně a regulaci lipidů a cukrů v krvi. Isoleucin se podílí též na obnově a regeneraci svalů a na tvorbě hemoglobinu.

Jak je užívat?

Pokud je vaše strava pestrá, nedržíte žádnou redukční dietu a nemáte namáhavé tréninky několikrát týdně, pak na příjem BCAA postačí samotná potrava. V opačném případě je pak nejvhodnějším řešením přijímat BCAA jako doplňky stravy pro sportovce, které zajistí jejich dostatečný přísun. Nejčastěji se užívají ve formě tablet či rozpustných prášků. Jednou z nejoblíbenějších značek je QNT. Přijímat je lze také v hotových nápojích, jako jsou energetické nápoje Effect, BCAA nápoje QNT či BCAA voda R-water. Tyto nápoje lze užívat hned po tréninku, když BCAA aminokyseliny tělo potřebuje nejvíce.