Dlouhá léta jsme slýchávali, že vajíčka jsou pro naše zdraví škodlivá, že zvyšují hladinu cholesterolu a tím i možnost vzniku kardiovaskulárních chorob, infarktu. Je otázka, zda to nebylo jen lobby firem, které chtěli prodávat své produkty, neboť nejnovější studie vědců dokazují pravý opak. Vejce jsou pro naše zdraví prospěšná a to nejen pro naše fyzické tělo, ale příznivě podporují i funkci našeho mozku,

Co vejce obsahují?

Vejce obsahují A, B5, B12, B2, B6, B9, A, , E, K, D, fosfor, selen, vápník, zinek, hořčík a minerály. Mají  77 kalorií, 6 gramů bílkovin a 5 gramů zdravých tuků. Jedno vejce má  asi 212 mg cholesterolu, což je přibližně polovina doporučené denní dávky. Vědecké studie dokazují, že cholesterol z vajec nemá vliv na jeho  celkovou hladinu v krvi, naopak zvyšují hladinu prospěšného cholesterolu .  Ve vejcích  také nalezneme mnoho antioxidantů ,především lutein a zeaxantin nacházejícím se ve vaječném žloutku.  Najdeme v nich tedy všechny potřebné látky, které náš organismus potřebuje a lze je bez nadsázky nazvat superpotravinou.

 

Jak vejce prospívají našemu zdraví?

  1. Snižují riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice, protože jak výše uvedeno, obsahují zdravý cholesterol
  2. Díky antioxidantů mají pozitivní vliv na náš zrak, díky luteinu a zeaxantiu předchází degeneraci a onemocněním očí. Lutein také pomáhá proti ucpávání cév.
  3. Snižují riziko rakoviny prsu. Obsahují totiž cholin, látku,která má v našem organismu velmi důležitou roli, kromě jiného formuje DNA a buněčné struktury. Jedno vajíčko obsahuje čtvrtinu denní doporučené dávky
  4. Konzumace vajec napomáhá při hubnutí. Vajíčka totiž mají málo kalorií, ale velkou výživnou hodnotu a zasytí na dlouhou dobu. Mnohé pokusy ukázaly, že pravidelným konzumentům vajíček se podařilo snížit hmotnost rychleji a efektivněji.

Jezte vejce – budete chytřejší

Na závěr další dobrá zpráva. Další pokusy dokázaly, že lidé, kteří konzumují vejce pravidelně, mají lepší kognitivní funkce, mají lepší paměť a snáze se učí novým věcem. Vědci došli k závěru, že vajíčka mají velmi pozitivní vliv na činnost našeho mozku.

Neznamená to ovšem, že když sníte denně dvacet vajec, budete nejzdravější a nejchytřejší. Nelze asi stanovit obecné doporučení, kolik vajíček denně sníst, to záleží na mnoha aspektech – pohlaví, věku, tělesné konstituci. Řiďte se v tomto svým rozumem, vaše tělo samo vám řekne, kolik sníst této supepotraviny, aby se cítilo dostatečně zasyceno.
Každopádně se přestaňte bát, že vám konzumace vajec ublíží, právě naopak!