Stůjte vzpřímeně, dívejte se lidem do očí a usmívejte se. Pravděpodobně jste slyšeli podobné metody a rady, jak vypadat sebevědomě. Chcete ale svou sebedůvěru opravdu zvýšit? Možná vás překvapí, že existuje opravdu jednoduchý způsob – běh.

Pravidelné cvičení – běh speciálně – pozitivně ovlivňuje lidskou psychiku, posílení sebedůvěry nevyjímaje. Pokud tedy pravidelně neběháte, nyní máte o důvod navíc začít. Pokud se naopak běhu věnujete a chcete pozvednout své sebevědomí, přidejte alespoň jeden běh týdně. Může to znamenat propastný rozdíl.

Potřebujete důkaz? Zde je sedm důvodů, proč se díky běhu cítíme jistější.

1. Běh snižuje úzkost

Úzkost je jedním z nejčastějších duševních problémů. Ať už pocity strachu zažíváte více či méně často, pravděpodobně víte, že z vás nedělá zrovna nejsebevědomější osobu. Teď přichází na řadu běhání. Podle vědců vytváří cvičení nové mozkové buňky a celkový pocit klidu.

2. Existuje významný vztah mezi stanovováním cílů a sebedůvěrou

Ať už uběhnete pár kilometrů či trénujete na maraton, studie, kterou provedli vědci z Kolumbijské univerzity, zjistila, že stanovení a dosažení ambiciózních cílů má vysoký dopad na pocit štěstí i zvýšení sebedůvěry. Takže pokud nejste běžcem na dlouhé tratě, stanovte si za cíl pro rok 2017 uběhnout svých nejrychlejších 5 kilometrů. Vaše sebevědomí vám poděkuje.

3. Běh téměř okamžitě zlepší náladu

Nemusíte každý den běhat tři hodiny, abyste pocítili účinek na duševní zdraví. Každý, kdo se někdy věnoval jakémukoli sportu, může potvrdit, že rychle navodí dobrou náladu. Přestože pět minut běhu vám možná nezaručí okamžitý nárůst sebevědomí, šťastní lidé si prostě všeobecně více věří a naopak.

4. Fyzická aktivita a sebeúcta jsou propojeny od útlého věku

Není žádným tajemstvím, že pravidelný běh po čase vytvaruje postavu, což často bývá spojeno s vyšší sebedůvěrou. Výzkum prováděný mezi dívkami ve věku 11 až 13 let dokázal, že cvičení zlepšuje sebevědomí, zejména u mladých, kteří mají vysoké riziko vzniku nadváhy.

5. Běh zlepšuje paměť

Studie provedené na University of British Columbia prokázaly, že pravidelné cvičení je vynikající pro rozvoj kognitivních schopností. Nejen, že aerobní cvičení zpomaluje stárnutí mozkových buněk, ale také zlepšuje myšlení. Ať už máte obavy o zachování své paměti či nikoli, jisté je, že i v krátkodobém horizontu je bystřejší mysl skvělým předpokladem pro zvýšení sebedůvěry.

6. Běh vám pomůže s kvalitou spánku

Je opravdu těžké přesvědčit sám sebe o svých schopnostech, když špatně spíte a chodíte jako zombie s váčky pod očima. Podle vědců lidé, kteří věnovali týdně alespoň 150 minut cvičení, zaznamenali výrazné zlepšení kvality spánku a během dne se cítili mnohem svěžejší.

7. Venkovní cvičení podporuje hrdost

Na rozdíl od mnoha jiných forem cvičení, běh obvykle probíhá venku. To je skvělá zpráva pro vaše sebevědomí, protože výzkum ukazuje, že cvičení na zelených plochách snižuje krevní tlak a zvyšuje sebeúctu. Běžecký pás je jistě skvělý, ale pokud máte možnost, využijte cvičení venku na čerstvém vzduchu.