Celý název jeřáb ptačí napovídá, že je to miláček kosů a drozdů, kteří ozobávají chutné jeřabiny. Jeřáb je nenáročný strom, kterému se daří v každé půdě a snáší i velkoměstský vzduch. Listy se podobají jasanovým, ovšem žádná příbuznost jeřábu s jasanem není. Jeřáby najdete po celé Evropě, rostou také na severu Afriky, v Severní Americe, Japonsku, Korei a Malé Asii.

Vzhled

Je to spíše menší strom dorůstající nejvýše 20 m. Koruna je řídká, sytě zelené listy jsou lichozpeřené a jejich spodní strana je světlejší než horní. V květnu se rozvíjejí malá žlutobílá kvítka ve tvaru chocholíků. Z nich pak v pozdním létě a na podzim dozrávají světle červené bobule-jeřabiny.

jeřáb

Zajímavosti

Jeřáb byl již o dávných dob symbolem nového probuzení přírody po dlouhé zimě. U Germánů to byl strom přinášející štěstí. U některých národů větve jeřábu zavěšené nad dveřmi domů a chlévů měly chránit před draky a jinými zlými silami. Například Druidové připisovali jeřábu schopnost chránit lidi i zvířata před zlými duchy a kouzly.

Léčivé účinky

Používanými částmi jeřábu jsou plody, které lze sbírat od srpna až do října. Sbírají se také listy, a to v dubnu až květnu. Zejména v plodech je obsažen provitamin A, vitamin C, kyselina sorbová, sorbit a silice. Listu jsou zdrojem tříslovin a trimethylaminu.

Jeřabiny jsou považovány za jedovaté, jelikož ve větším množství mohou vyvolat zvracení a průjem. V časech bídy, nouze a hladovění však lidé jeřabiny používali k vaření marmelád, protože obsahují nejen vitamin C, ale i sorbit, krystalický alkohol vznikající při rozkladu glukózy na fruktózu. Toto hodnotné sladidlo má význam v diabetologii, protože navyšuje hladinu cukru v krvi. Sorbit povzbuzuje tvorbu žluče, působí projímavě a vypuzuje z těla jedy. Jako umělé sladidlo se sorbit vyrábí i synteticky.

Z čerstvě natrhaných květů jeřábu se vaří čaj, který je dobrý na silný kašel nebo zápal plic. Vrchovatou lžičku květů spaříte vařící vodou, necháte 5 minut odstát a pak jej můžete osladit medem.