Než budete pokračovat ve vymýšlení zamilovaných přáníček a pečení valentýnského cukroví, zkuste se taky zamyslet nad tím, aby byly vaše dárky šetrné k životnímu prostředí. Valentýn není pro naši planetu Zemi tím nejvíc škodlivým svátkem, tam vedou velké prázdniny nebo Vánoce. Ale zpříjemnit si ho je mnohem jednodušší. Nemusíte házet další peníze do otevřené tlamy konzumu a tvořit další zbytečný odpad. Můžete třeba něco sami vyrobit.

Ekologické valentýnské dárky nejsou o nic míň impozantní a extravagantní, než ostatní, životnímu prostředí škodící. Ve skutečnosti jsou naopak o něco osobitější a originálnější než květiny z benzínky nebo bonboniéra ve tvaru srdce. Výzkum potvrdil, že protějšky (a nejenom ony) přikládají větší význam dárkům, při jejichž tvorbě sehrála roli kreativita. Ale pokud už máte doma ve skříňce koupenou nějakou klasiku, nechceme tím nic naznačit. I když…

DIY přání z recyklovaného materiálu

Přáníčka jsou na Valentýna až neuvěřitelně populární, přestože to není nijak trvalý dárek a pokud nemáte nafukovací dům, většinou končí v koši. Takže namísto toho, abyste utratili stovku v papírnictví, zkuste se prohrabat košem, zásuvkami a krabicemi, dokud se nedostanete ke zlatému dnu řemesla, tedy věcem, ze kterých půjde vyrobit vlastní DIY přání.  Když vyrobíte něco, na čem bude na první pohled patrné, že jste museli zapojit zručnost i představivost, uvidíte, že se to vašemu Valentýnovi ani nebude chtít vyhodit. A pokud jde o někoho, čí srdce jste ještě neulovili, určitě si šplhnete.

Ekologické šperky

Asi se shodneme, že dostat šperk na Valentýna není nic neobvyklého. Ale diamantové náušnice nebo zlatý náhrdelník nemusí být šetrné k životnímu prostředí. A to i přesto, že to jsou kameny stvořené samotnou přírodou. Zkuste si na internetu udělat průzkum fair-trade ekologických šperků. Možná vás potěší i příznivější cena. Některými dokonce můžete pomoct lidem, kteří je vyrábějí. Neuděláte tak Valentýn hezčí jen své lásce, ale i lidem, kterým záleželo na tom, aby odvedli skvělou práci.

Ekologické víno

Tentokrát obejděte vinárnu nebo nejbližší obchoďák obloukem a vydejte se pro víno raději někam, kde bude biodynamické a organické. Organické víno je vyrobené z ekologických hroznů, nejsou v něm žádné sulfáty a je ekologicky certifikováno vládou. Biodynamické víno má ty samé výhody, navíc však jeho výroba proběhla v 100% přírodním prostředí. Pokud jsme vás ještě pořád nepřesvědčili, ekologický vína skvěle chutnají a jsou levnější, než jejich neekologické obchoďákové varianty.

Kvetoucí pokojové rostliny

Všichni víme, že Valentýn je den, na kterém květinářství rýžují nejvíc.  I když koupíte ty nejdražší a nejkrásnější červené růže, stejně vydrží krásné zhruba týden. Co takhle koupit rostlinu, která vaši milou či milého bude těšit po celý rok? Vyberte takovou, která kvete a není nijak náročná pro údržbu. Například africké fialky nebo macešky jsou rostliny slučitelné i s bytem a kvetou téměř neustále. Některé rostliny jsou známé i díky tomu, že čistí vzduch. Takže nejenom, že protějšek potěšíte, ještě mezi vámi pročistíte vzduch.

Fair Trade, organické a vegetariánské čokolády

Tohle bude možná trochu těžší úkol. Zkuste najít značku, která splňuje všechny tři z těchto standardů. Pokud máte čas, omrkněte e-shopy, najdete tady nejlevnější a nejlepší možnou variantu, pokud už na to není čas, navštivte největší a nejbližší zdravou výživu ve vašem okolí. Určitě se tam něco najde. My navrhujeme Pascha Chocolate, protože o ní moc dobře víme, že tyto standardy splňuje na výbornou.

Potěšte svou lásku i Planetu!

Krásného Valentýna.