Když se vaši kamarádi dozvědí, že pracujete z domova, pravděpodobně se dočkáte dvou reakcí. První bude: “To je super, to máš štěstí,“ a druhá: „Tak to vlastně skoro nepracuješ, že?“ Pro většinu lidí totiž znamená práce sedět od 9:00 do 17:00 v kanceláři. A pokud je to jinak, není to vlastně práce, že? Ale to je přece nesmysl. Ale lidí pracujících z domova neustále přibývá a stává se z toho trend.

Práce z domova přináší spoustu výhod, to je pravda. Ale na druhou stranu to může být občas pěkně náročné. Chce to obětavost, soustředění a sebekontrolu, abyste zvládli svou práci. Jestli se teprve rozhodujete o tom, jestli chcete pracovat z domova nebo ne, máme pro vás rovnou seznam pro a proti.

Klady:

Je na vás, jak si to rozvrhnete

Jestli je pro vás lepší vstávat k poledni a pracovat dlouho do noci, pak máte možnost konečně začít pracovat podle svého biologického procesu. Ne každému sedí režim, o kterém rozhodl zbytek světa. Schopnost pro vytvoření vlastního časového plánu pak dává větší prostor produktivitě a lepšímu zdraví. Navíc pokud si chcete po obědě zacvičit, můžete. Nebo si rozdělit schůzky tak, aby nebyl provoz. Jste svým pánem, takže můžete.

Pracujte, kde chcete

Vytvoření pracovního prostoru, který vás motivuje k práci, je vlastně složitá věda. A práce z domova znamená, že se nemusíte nijak omezovat na vybavení svého stolu neb místo, odkud pracujete. Pokud je teplo, vezměte si notebook do parku a používejte hot-spot připojení přes telefon. Zajeďte si do kavárny pro kafe nebo do restaurace pro pizzu. Nebo pracujte v knihovně. Někdo potřebuje ticho a klid.

Mazlete se se zvířaty

Možná, že to bude nejoblíbenější část vaší práce z domova. Můžete trávit s vašimi domácími zvířaty mnohem víc času. Není nad to, když na pár vteřin přerušíte práci, abyste se pomazlili s kocourem nebo pohladili štěně. I to motivujte k lepšímu pracovnímu výkonu.

Přestávku máte kdykoliv chcete

Neexistuje vyměřený čas na oběd. Můžete jíst, jak dlouho chcete. Jestli si chcete na hodinku posedět venku u salátu a u toho číst – není problém. Potřebujete si ráno zacvičit jógu? Není problém! Jestli rádi běháte, běhejte častěji. Váš zdravotní stav bude lepší. Žádná křivá záda z prosezených hodin v kanceláři.

Kontrola nad okolím

Kolega si přinesl voňavé jídlo, vaše neoblíbená kolegyně má narozky a potřebuje kolem toho dělat povyk, druhá polovina kanceláře vyhrála zakázku důležitého klienta. To všechno je nevítané rozptýlení, kterému musíte v kancelářích čelit. Ale doma je teplo, ticho a hlasitost okolních ruků je jen a jen ve vaší moci.

Nevýhody:

Musíte mít silnou vůli

Často možná i uslyšíte, že by to ostatní dělat nemohli. A bohužel je doma tolik lákadel, že vás to může paralyzovat a udělat z vás neproduktivní lenochy. Dobrá věc na práci v kanceláři je to, že jste tam kvůli práci a víte to, takže pracujete. Plánujete na celý den i týden dopředu. Když se něco hroutí, je to jenom vaše chyba. A žijte s tím!

Trávíte mnoho dnů bez toho, abyste viděli člověka

Pracujete, pracujete a najednou vám dojde, že jste dva týdny neviděli nikoho jiného, než paní prodavačku v samoobsluze za rohem a psa. Pokud nemáte přátelství založená na pravidelném osobním kontaktu, nemáte jiné záliby než práci a neradi chodíte do barů, asi se budete po čase cítit osamělí. Teď se možná těšíte, až se kolegů v práci zbavíte. Ale po pár týdnech nebo měsících vám začne chybět klábosení v kuchyňce. A to i stou otravnou kolegyní z HR.

Pracovní život se promítá do toho osobního

Měli jste v plánu uklidit celý byt. Ale objevila se nějaká komplikace. No, a když už ji dořešíte, proč byste si nerozdělili i práci na druhý den rovnou teď. Anebo s tím můžete rovnou začít. A najednou je pozdě na úklid a  jste zralý akorát tak do postele. Práci si už netaháte domů. Ale máte ji doma. Což může partnerovi po čase začít vadit.

Ne všichni vás budou brát vážně

Všichni pracanti na volné noze se můžou zbláznit, když jim položíte otázku, na kterou nechcete vlastně slyšet odpověď. A to je: „Takže co vlastně děláš? A je to vůbec práce? Nebo tě nechtěl nikdo zaměstnat a proto sis vymyslel vlastní pozici, kterou můžeš dělat znovu?“ Když chodíte do práce, jste pokladník, právník nebo učitel. Ale když pracujete z domova, musíte zvládat dalších pět pracovních pozic. Kromě té svojí. Jste totiž zároveň daňový poradce, zadavatel práce, manažer i sekretářka.

Nemáte jistotu zaplacení

Nikdo vám nezaplatí, když budete nemocní, musíte vydělat tolik, abyste zaplatili sociální a zdravotní a pokud na něco zapomenete, tvrdě za to zaplatíte. Doslova. Pak jsou tady vypočítaví podnikatele, kteří vám odmítnou zaplatit za vaši práci. A vy si jako slušný člověk nemáte kde stěžovat. Když chcete jet na dovolenou s přáteli, musíte si to pečlivě naplánovat. Pro někoho to není problém, pro některé naprosto nezvladatelné. Ke komu se řadíte vy?