Ajurvéda je celostní systém medicíny z Indie, který používá konstituční model. Jejím cílem je poskytnout vodítko, jak zdravě jíst a žít tak, aby zdraví lidé zůstali zdravými a lidé se zdravotními problémy se vyléčili. Zjednodušeně řečeno, ajurvéda se snaží nemoci proaktivně vyhnout pomocí čerstvých potravin, denního cvičení, relaxace, snížení stresu a pravidelné očisty těla.
Role dóš
Podle ajurvédy existuje pět prvků (prostor, vzduch, oheň, voda a země), které se v každém z nás projevují jedinečným způsobem, čímž nám dávají specifické fyzické a duševní vlastnosti. Těchto pět základních prvků lze pak zkombinovat do tří různých dóš: vata, pitta a kapha. Jedinečná kombinace tří dóš v každém jedinci má poté specifický vliv na jeho fyzické, mentální a emoční tendence. Určení dominantní dóši (dóš), vám může pomoci určit správnou výživu a zvolit vhodný životní styl.
Základy ajurvédských procedur
Ošetření rostlinného původu může být v ajurvédě založeno na kořenech, listech, plodech, kůře nebo semenech, či na produktech, jako je například kardamom, skořice atd. Využívají se také části zvířat – např. mléko či kosti. Často se předepisují různé minerální látky ve formě doplňků, jako například síra, arsen či olovo. Ajurvéda používá alkoholické nápoje zvané Madya, o nichž se říká, že harmonizují dóši zvýšením pitty a snížením vaty a kaphy. Madya jsou klasifikovány podle surovin a procesu kvašení a kategorie zahrnují vína na bázi cukru, na bázi ovoce, obilovin, obilovin s bylinkami, vín fermentovaných s octem či vína posilující.
Ajurvéda se také zabývá změnami životního stylu, které vedou k lepšímu zdraví, například se doporučuje pít teplou vodu v ranních hodinách, meditovat, vyhýbat se studené vodě, cvičit jógu apod. Všechny tyto změny životního stylu brání podle ajurvédy nemocem a podporují duševní pohodu.
Hlavní výhody ajurvédy
- Lepší zdraví, mladistvý vzhled a lepší paměť
- Více energie, vytrvalosti a síly
- Postupné zlepšování stávajících nemocí
- Prevence nachlazení, chřipky a dalších nemocí
- Větší schopnost zvládat stres a úzkost
- Kvalitnější spánek a zvýšená schopnost koncentrace
- Lepší trávení, metabolismus a vylučování
- Zdravější pleť, zpomalení stárnutí
- Vyšší inteligence
- Silnější imunitní systém
- Váhový úbytek nebo přírůstek
Pozor: Často se říká: „Pro jednoho med, pro druhého jed.“ Což je pravidlo dokonale použitelné v ajurvédě. Každá potravina obsahuje prvky a dóši v různých poměrech a pokud je budete přijímat, vždy ovlivní vaše zažívání pozitivním nebo! negativním způsobem. Pokud daná osoba přijme příliš velké množství určitého prvku a má tohoto prvku od narození dostatek, může se projevit nerovnováha.