Ajurvéda je celostní systém medicíny z Indie, který používá konstituční model. Jejím cílem je poskytnout vodítko, jak zdravě jíst a žít tak, aby zdraví lidé zůstali zdravými a lidé se zdravotními problémy se vyléčili. Zjednodušeně řečeno, ajurvéda se snaží nemoci proaktivně vyhnout pomocí čerstvých potravin, denního cvičení, relaxace, snížení stresu a pravidelné očisty těla.

Role dóš

Podle ajurvédy existuje pět prvků (prostor, vzduch, oheň, voda a země), které se v každém z nás projevují jedinečným způsobem, čímž nám dávají specifické fyzické a duševní vlastnosti. Těchto pět základních prvků lze pak zkombinovat do tří různých dóš: vata, pitta a kapha. Jedinečná kombinace tří dóš v každém jedinci má poté specifický vliv na jeho fyzické, mentální a emoční tendence. Určení dominantní dóši (dóš), vám může pomoci určit správnou výživu a zvolit vhodný životní styl.

Základy ajurvédských procedur

Ošetření rostlinného původu může být v ajurvédě založeno na kořenech, listech, plodech, kůře nebo semenech, či na produktech, jako je například kardamom, skořice atd. Využívají se také části zvířat – např. mléko či kosti. Často se předepisují různé minerální látky ve formě doplňků, jako například síra, arsen či olovo. Ajurvéda používá alkoholické nápoje zvané Madya, o nichž se říká, že harmonizují dóši zvýšením pitty a snížením vaty a kaphy. Madya jsou klasifikovány podle surovin a procesu kvašení a kategorie zahrnují vína na bázi cukru, na bázi ovoce, obilovin, obilovin s bylinkami, vín fermentovaných s octem či vína posilující.

Ajurvéda se také zabývá změnami životního stylu, které vedou k lepšímu zdraví, například se doporučuje pít teplou vodu v ranních hodinách, meditovat, vyhýbat se studené vodě, cvičit jógu apod. Všechny tyto změny životního stylu brání podle ajurvédy nemocem a podporují duševní pohodu.

Hlavní výhody ajurvédy

  • Lepší zdraví, mladistvý vzhled a lepší paměť
  • Více energie, vytrvalosti a síly
  • Postupné zlepšování stávajících nemocí
  • Prevence nachlazení, chřipky a dalších nemocí
  • Větší schopnost zvládat stres a úzkost
  • Kvalitnější spánek a zvýšená schopnost koncentrace
  • Lepší trávení, metabolismus a vylučování
  • Zdravější pleť, zpomalení stárnutí
  • Vyšší inteligence
  • Silnější imunitní systém
  • Váhový úbytek nebo přírůstek

Pozor: Často se říká: „Pro jednoho med, pro druhého jed.“ Což je pravidlo dokonale použitelné v ajurvédě. Každá potravina obsahuje prvky a dóši v různých poměrech a pokud je budete přijímat, vždy ovlivní vaše zažívání pozitivním nebo! negativním způsobem. Pokud daná osoba přijme příliš velké množství určitého prvku a má tohoto prvku od narození dostatek, může se projevit nerovnováha.