Thajsko je touha, jóga, buddhismus, figurky slonů a výborné jídlo. Pláže, které znáte z fotek na Instagramu, jsou sice nádherné, ale tato země vám může nabídnout mnohem víc, především svou kulturu, příjemné lidi a báječnou kuchyni. Thajci jsou důkazem, že můžete jíst výborné jídlo, a přesto se cítit i vypadat skvěle. Zde je 11 tajemství zdravé stravy, které Thajsko vyzradilo.

1. Thajci neznají „oběd“ či „večeři“

Thajec si v poledne nesedne ke stolu a neřekne: „Tohle je můj oběd.“ Prostě jí tu a tam během celého dne. To ovšem neznamená, že se dobývají do lednice každých pět minut. Thajci se nikdy necítí přejedení nebo naopak hladoví a pravidelnými menšími dávkami jídla udržují svůj metabolismus stále v chodu, takže jejich těla nemusí panikařit, když přijde další obrovská porce po několika hladových hodinách.

2. Thajci nejedí lepek

Thajská kuchyně je založena na rýži. Ale nejedí jen tu obyčejnou, jsou velmi vynalézaví a vyrábí z ní různé výborné nudle, a dokonce i dezerty! Vynikající je také nákyp z lepkavé rýže s mangem oslazený kokosovým mlékem. Lepek je často příčinou problémů s trávením, kůži, hmotností i imunitou. A v thajské kuchyni jej najdete jen výjimečně.

3. Žádné mléčné výrobky

V Thajsku je nulová spotřeba mléka a mléčných výrobků. NULA! Prostě ho nejedí. Jestli je něco opravdu nezdravého, pak jsou to právě mléčné výrobky, na kterých jsme my ze Západu tolik závislí. Thajská volba kokosového místo kravského mléka je 100% zdravější variantou.

4. Milují kokosové ořechy

Zato kokosové mléko je ve všem. Snad neexistuje v Thajsku ani jeden dezert, který by nebyl postaven na kokosovém mléce. Také je významnou přísadou do různých kari omáček, polévek a dalších teplých pokrmů. A nemusíte se bát, že ztloustnete, neboť kokosové mléko je plné tzv. MCT (mastné kyseliny se střední délkou uhlíkatého řetězce), které jsou milovány sportovci, neboť pomáhají spalovat tuky a formovat svaly. Kokosové mléko je také hydratační. Ne tolik jako obyčejná kokosová voda, (kterou pijí brčkem přímo z kokosu), ale obsahuje hodně elektrolytů, čímž napomáhá zdraví vašich střev a brání zácpě.

5. Jedí spoustu koření

Thajci říkají: „Spálí špatné věci.“ Ve skutečnosti je pravdou, že podle několika studií, pokud sníte pálivé věci, zvýší se vaše tělesná teplota a zrychlí metabolismus. Dalším plusem je, že když jíte pálivá jídla, samozřejmě nebudete hltat, ale naopak jíte pomaleji, což vám pomáhá při trávení potravy, snižuje nadýmání a plynatost. Váš mozek si také stihne uvědomit, že už nepotřebujete více jídla, takže vám budou stačit menší porce.

6. Thajci jsou posedlí ochranou před slunečním zářením

Sice ne ze správných důvodů, ale přesto. Thajci nechodí zahaleni od hlavy až k patě, aby zabránili rakovině kůže a předčasným vráskám, ale protože jsou do toho tlačeni prostřednictvím billboardů a reklam. Podle nich čím bělejší jste, tím jste také krásnější.

7. Jsou obrovskými spotřebiteli zázvoru

Zázvor je jednou z nejléčivějších rostlin. Je hvězdou stimulace a zkvalitnění trávení a zmírnění plynatosti a nadýmání. Je také bojovníkem proti chřipce a nachlazení, protizánětlivý, pomáhá zabíjet střevní parazity a zvýšit výkonnost metabolismu a naši schopnost spalovat tuky.

Do Thajska si tedy balíčky zázvorového čaje nosit nemusíte, protože se tam vaří na každém kroku.

8. Jejich fast food je jídlo, které je vyrobeno…rychle

Pro nás McDonalds, Burger King a KFC. Pro ně je fast food kousek čerstvého manga na stánku u silnice, lepkavá rýže lehce oslazená a nacpaná do bambusového výhonku, kterou sníte jako banán nebo kaše z kokosu a banánů.

9. Jsou tak strašně milí

A jsou v klidu. V Bangkoku je šílený provoz, ale oni nikdy netroubí. To dokazuje, že nejsou uzlíčky nervů, které se každý den snaží dostat rychle do práce a pak zase z práce, aby stihli slevy v supermarketu.

Stres je zabiják. V každém věku. Má nepříznivý vliv na krevní tlak, tuk, kůži, trávení i délku života a pocit štěstí. Tak si to spočítejte: méně stresu=méně zdravotních problémů=krásní, šťastní a dlouhověcí lidé.

10. Jsou královnami a králi strečinku, jógy a masáží

V Thajsku není masáž nějaká speciální dovednost jako u nás v Čechách. Je to něco, co se učí každé dítě. Můžete vidět majitele obchodů s květinami, jak masíruje svého přítele. Často také praktikují jógu, protože říkají, že je to masáž sebe sama.

11. Thajci jedí vše čerstvé

V Thajsku nemají spíše, špajzy a komory, kam by schovávali sušenky, čokolády, cukroví, konzervy a další věci. Z čeho tedy vaří? Vše mají v lednici, neboť skutečně používají JEN čerstvé suroviny. Nejdůležitější je pro ně zelenina a ovoce, občas maso, ale žádné chemické, rafinované či uměle zpracované. Pořádné thajské jídlo neobsahuje ani konzervační látky.

Je naprostá pravda, že jíst a žít jako Thajec je chytré pro naše zdraví a štěstí. Omezit spotřebu mléka a lepku, kupovat čerstvé suroviny, být v klidu (a dělat masáže, pokud to jde), jíst hodně zázvoru a chránit se před sluncem. A další skvělý nápad? Navštívit Thajsko.