Migrénou trpí v Česku asi jeden milion lidí, ve větší míře pak jde o ženy. Přestože se v tomto případě nejedná o smrtelné onemocnění, tak nesnesitelná bolest hlavy, někdy i zvracení a další příznaky, většině lidí, trpících migrénou, snižují kvalitu života. Pokud migréna propukne, dokáže svoji oběť paralyzovat a vyřadit na několik hodin až dní z běžného života.

Věděli jste, že…

Záchvat migrény může způsobit jídlo a pití – nejčastěji se mluví o alkoholu a čokoládě (hlavně u žen), ale i o vynechání pravidelného jídla. Negativní vliv má veškerý alkohol, avšak spousta žen vypozorovala, že spouštěčem bylo červené víno v kombinaci se sýrem. Tím však výčet příčin nekončí, neboť záchvat migrény může přivodit i dehydratace organismu, kofein ve vysokých dávkách a potraviny, jako jsou např. sýry, sardinky, citrusové ovoce, klobásy nebo párky.

Záchvaty mohou rovněž vyvolávat např. neléčená oční vada, problémy se zuby, bolesti a zatvrdliny v oblasti krční páteře.

Migrénou trpí lidé ve věku 20 – 50 let, ale už i batolata

Ataku nemoci předchází aura – není to u všech nemocných pravidlem, ale někteří, než propukne bolest hlavy, na přechodnou dobu mají poruchu zraku, řeči, čichu, sluchu, někdy cítí i mravenčení v končetinách. Tyto příznaky s nástupem bolesti hlavy vymizí.
Děti mohou mít i teplotu – a nejen ji, bývají bledé, potí se, po masivním zvracení bolest hlavy zmizí, migréna u nich trvá řádově „jen“ několik hodin. Děti do jednoho roku života migrénami takřka netrpí, v předškolním věku je migréna obvyklejší u chlapců, naopak v pubertě u dívek.

Těžké a stále se opakující průběhy migrén se dají dnes již operovat.

Lidé postižení migrénou mají potíže se soustředěním, učením, pracovní výkonností a často i sexuálním životem, ale pozor u můžu mladých a ve středních letech může migrénu vyvolat i nadměrná sexuální aktivita.

Ti, kteří trpí tímto onemocněním, mají vyšší riziko srdečního infarktu i mozkové mrtvice.

Podle některých studií byl prokázaný i vliv migrény na sebevraždy.

Babské rady na závěr – pomůže, když sníte několik kvítků sedmikrásek nebo čaj z řebříčku nebo z kopretiny řimbaby či můžete použít mast z levandule.