Cyklistické trasy se otvírají vášnivým cyklistům, stojany na kola jsou to, co začíná nejen na cyklostezkách, ale také ve městech a obcích přibývat jako houby po dešti stejně jako odpadkové koše a dřevěné lavičky. To vše značí jediné – cyklosezona začíná. Pokud se i vy těšíte, jak po dlouhých měsících opět zapřáhnete svého dvoukolého společníka, před usednutím ho raději zkontrolujte. Co konkrétně omrknout kritickým očkem?

Samozřejmě by bylo nejlepší, kdybyste se vydali raději do nejbližšího autorizovaného servisu. Ovšem ne všichni mají časové nebo finanční kapacity na to, aby do servisu zamířili. Proto se ujímají kontroly kola sami, a právě pro ně máme pár tipů.

Zkontrolujte brzdy a řazení

Co je důležité, tak zkontrolovat brzdy a řazení. V případě řazení se podívejte hlavně na lanka, jestli náhodou přes zimu nezatuhla. Co se týče brzd, je nutné zkontrolovat stav brzdových destiček a případně je zapotřebí vycentrovat brzdový třmen vůči kotouči. Pokud je zapotřebí, měníme také brzdovou kapalinu a snažíme se brzdy odvzdušnit.

Dotáhněte šrouby a šroubky

Během zimy se stává, že pneumatiky na kolách ujdou a šroubky se povolí. Abyste předcházeli černým scénářům, jejichž pravděpodobnost se zvyšuje, pakliže kontrolu odbydete, před usednutím na kolo omrkněte hlavové složení, řídítka, všechny čepy a samozřejmě tlumiče a další.

Při prvních několika jízdách buďte zároveň velice vnímavými cyklisty. Pokud se vám zdá, že se v kole ozývají nerytmické, podezřelé zvuky, věnujte po příjezdu domů čas k tomu, abyste kolo ještě jednou zkontrolovali. Na vině mohou být špatně vyčištěná místa nebo drobné praskliny, jež jste prvně mohli přehlédnout.

A co pedály?

Co je taktéž důležité a co byste neměli okem minout, jsou pedály a sedlovka. Pokud používáte nášlapné pedály, nezapomeňte je promazat.