Kofein se jako nejznámější celosvětově rozšířený stimulant nachází nejenom v kávě a čaji, ale také v čokoládě, kakau a také v guaraně. Díky jeho povzbuzujícím účinkům byl dokonce poměrně dlouhou dobu zařazen na listinu zakázaných dopingových látek pro sportovce. Tam sice již v současné době není, díky jeho účinkům je ale konzumace kofeinu sportovci alespoň sledována.

Negativa kofeinu a proč si na něj dát pozor?

Kofein má kromě pozitivních stimulačních vlastností také některé vlastnosti, díky kterým je dobré se před ním mít na pozoru. Především působí diureticky, tedy močopudně. To znamená, že organismus se po jeho konzumaci bude snažit zbavovat vody, což může být problém, jestliže se zrovna chystáte sportovat. Vždy je proto dobré vypití šálku kávy zakončit sklenicí vody. Kofein také dokáže zvýšit tělesnou teplotu, proto se jeho konzumace v letním horkém počasí příliš nedoporučuje. V neposlední řadě se na něj dá také vypěstovat rezistence. A to v případě, kdy si jej dopřáváte pravidelně. Notoričtí pijáci několika šálků kávy denně tak mohou po čase pozorovat, že se po ní již necítí povzbuzeni, ale spíše unaveni. Co ale s tím?

Guaranin se uvolňuje postupně a působí dlouhodobě

Vyzkoušejte stimulant svým složením podobný kofeinu, který je obsažen v guaraně, která pochází z jižní Ameriky. Guaranin, jak se látka v ní obsažená nazývá, eliminuje některé nežádoucí účinky kofeinu. Především nezajistí povzbuzení organismu pouze několik desítek minut po konzumaci jako v případě kofeinu obsaženého v kávě, ale dokáže zásobit tělo energií po několik dlouhých hodinGuarana je rostlina, kterou znali již jihoameričtí indiáni, kteří její plody využívali na dlouhých výpravách za zvěří. Vychutnat si ji můžete i vy dnes a její vlastnosti využít třeba v průběhu namáhavého pracovního dne.

V jaké formě lze guaranu konzumovat?

Ten nejjednodušší způsob, jak do sebe dostat prášek z guarany je rozmíchat jej ve vodě a vypít. Můžete jej však také použít při vaření či pečení. Skvělý bude domácí bylinkový chléb s trochou prášku z guarany, který si dopřejete ke snídani a jeho benefity budete využívat v průběhu celého. Další variantou, jak konzumovat prášek z guarany, jsou praktické plněné kapsle, které můžete mít při sobě neustále a v případě potřeby je povolat do boje s únavou a vyčerpáním.