Do léta daleko a doba, kdy budeme mít možnost konzumovat čerstvé letní ovoce i zeleninu, je v nedohlednu. To je hlavní důvod, proč většina z nás během zimy přibírá. Ani v tomto období nezapomínejte na pravidelný pohyb (i když se v tom příšerném počasí nikomu ven nechce) a vybírejte si sezónní potraviny, které jsou zdravé a jako stvořené pro tvarování postavy do plavek.

Grapefruit

Před každým jídlem si dejte půl grapefruitu a uvidíte, jak kila půjdou dolů, přestože jinak nic ve svém jídelníčku nezměníte. Látky v grapefruitu pomáhají regulovat tvorbu inzulínu, který skladuje tuk. Jinými slovy cokoli, co pomáhá regulovat hladinu tohoto hormonu, vám může pomoci zhubnout a grapefruit je jednou z těchto potravin. Můžete si také vyrobit grapefruitová smoothies, přidat tyto citrusy do salátu, péct z nich zdravé koláče atd…

Salát ze sladkých brambor

Na tento výborný salát budete potřebovat 1 vařenou sladkou bramboru, kterou nakrájíte na dlouhé a tlusté hranolky, ½ šálku nasekané kapusty, trochu oleje a špetku červené papriky. Na pánev dejte olej, brambory, kapustu a restujte, dokud vše nezměkne. Přidejte pepř, sůl a červenou papriku podle chuti.

Jablka

Jablko denně je lepší, než tisíc lékařů a navíc vám pomůže zbavit se přebytečného tuku. Plné vlákniny a zdravých sacharidů, toto lahodné ovoce vás lehce zasytí a pomůže tak předcházet přejídání. Navíc je plné antioxidantů, které jsou výborné při boji s metabolickým syndromem, což je jeden z viníků vašeho břišního tuku. Jezte jablka syrová nebo si upečte chutné koláče!

Ořechy a semena

Vlašské ořechy, mandle, pistácie, slunečnicová a lněná semínka jsou další položkou na seznamu nejlepších potravin vhodných pro hubnutí. Jsou úžasným zdrojem energie ale i bílkovin pro vegetariány a vegany. Jejich dalším kladem je fakt, že vám zahřejí organismus a pomohou vám zhubnout, pokud je budete konzumovat v přiměřeném množství. Přidat je můžete do kaší, pomazánek i smoothies.

Ovesné vločky

Chcete-li si připravit k snídani zdravé ovesné vločky, smíchejte ½ šálku ovesných vloček, 2/3 šálku mléka podle vlastního výběru, ½ zralého banánu rozmačkaného na kaši, 1 lžičku chia semínek a med podle chuti, zakryjte fólií a nechte přes noc vychladit.

Med

Med je populární přísadou nejen v indické, ale i v ostatních světových kuchyních. Pokud chcete zhubnout, může být velmi užitečný. Tuk se v těle hromadí, pokud není využit. Med má schopnost tento uložený tuk zmobilizovat a použít jej k výrobě energie. Používejte jej jako náhražku cukru v jakémkoli jídle.

Kvajáva

Kvajáva je sladké tropické ovoce, které nejen dobře chutná, ale také je skvělým zdrojem vitaminu C a A, draslíku a hořčíku. Tento tropický pokrm vám může pomoci zahnat zimní depresi. Přidávejte ji do svých smoothies, upečte kvajávový dort či sušenky.

Jogurt s ovocem

Smíchejte vaše oblíbené zimní ovoce – jablka, ananas, banány, gránátové jablko atd., nakrájejte na kousky, vše smíchejte a přidejte našlehaný jogurt. Můžete také přidat ořechy a med. Hotovo.

Hnědá rýže

Může být použita na výrobu vynikajícího kuřete s rýží (kuřecí biryani) a dalších výborných pokrmů. Tato výživná obilovina obsahuje 110 kalorií na porci půl šálku, spolu s 2 gramy bílkovin i vlákniny. Díky vláknině podporuje hnědá rýže správnou funkci střev, protože je s ní trávení mnohem jednodušší.