Každý z nás zná ten příjemný pocit, obejme-li nás někdo, koho máme rádi, kdo je nám blízký. Ať už je to náš přítel, kamarádka, životní partner. Objetím vyjadřujeme emoce: radost, lásku, náklonnost, ale i smutek, strach, lítost. A díky objetí se naše emoce lépe sdílí a prožívají, ať už ty pozitivní nebo negativní. To je vědecky podloženo, odborníci zkoumalivliv objetí na člověka a došli k těmto závěrům.

  1. Objetí odbourává stres – jsme ve stresu, vyčerpaní a smutní, cítíme-li napětí, objetí nám pomůže. Je dokázáno, že objetí snižuje hladinu stresové hormonu kortizolu.
  2. Objetí pomáhá překonat žal – cítíme-li hluboký zármutek, například ze ztráty milované osoby, instinktivně se před bolestí schoulíme. Je lepší se schovat někomu do náruče, protože spojení s někým blízkým vám dodá sílu, odejme část bolesti, uklidnit vaše emoce
  3. Objetí vás udělají šťastnějšími – vědecké studie dokazují, že objetí zvyšují hladinu oxytocinu, tedy hormonu dobré nálady a štěstí
  4. Objetí zvyšují imunitu – pokud vyloučíme vnější činitelé možné nákazy, je nabíledni, že objetí zvyšují naší imunitu. Už tím, že dokáží odbourávat stres, podpoří sociální interakce a tím pocit sounáležitosti a štěstí. V souladu se správnou životosprávou budete pak více odolní vůči bakteriím a virům.
  5.  Objetí zmírňují strach a úzkost – při pokusech psychologů bylo zjištěno, že lidé, kteří trpí úzkostí, strachem či nedostatkem sebedůvěry prokazovali při konejšících a empatických dotecích, pohlazení zklidnění negativních emoci a více si věřili. Objetí jsou pro zmírnění úzkosti tím nejlepším lékem.

Objetí jsou pro náš život důležitá

Intuitivně to cítíme, máme to vědecky podloženo, nezapomeňte tedy každý den, někoho obejmout. Potkáte-li kamarádku, obejměte ji, obejměte partnera, možná ho po letech mile překvapíte, objímejte své děti. Dětská objetí jsou nejvíce emocionální a dáváte si jimi pocit bezpečí i lásky s dítětem navzájem. Můžete obejmout i svého psa nebo kočku. I zvířata dokážou předávat  emoce, sama to instinktivně cítí  i mezi sebou navzájem si dávají najevo svou náklonnost a stejně jako nám vzájemné dotyky pomáhají. Objetími se vytváří silná emocionální pouta, která v nás podpoří pozitivní pocity a napomůže k našemu zdraví.