Volně žijící psi a kočky jsou masožravci. Ale někteří jejich majitelé na to při nákupu žrádla zapomínají. Skutečností zůstává, že ovoce, zelenina a obiloviny nejsou přirozenou součástí stravy zvířat. Kočkovité šelmy jsou nazývány obligátními masožravci, to znamená, že musejí jíst maso, aby přežili. Zvládnou se sice adaptovat na dietku, kterou jim mnozí majitelé připraví, ale to jenom proto, že musí. Ale při zkoumání funkce jejich těl zjistíte, že jsou prostě stvořeni k tomu, aby jedli jiná zvířata. Krmení zvířat na rostlinné bázi se stalo populární zejména ve veganské komunitě. Můžou přimět žít bez masa a čehokoliv organického své děti, ale u zvířat to není normální.

Masové granule vs. veganské granule

Komerční krmivo pro domácí zvířata se obvykle skládá z ovoce, obilí, zeleniny a masa. Ale ne vždycky je složení tak kvalitní, jak tvrdí lákavé přebaly. Veganské granule obsahují rostlinné bílkoviny a obilí, a to má nahradit živočišné proteiny. I přesto, že je složení v druhém případě komerčně zdravější, bohužel to má na zvířata fatální dopady v podobě zdravotních problémů.

Existuje celá řada důvodů, proč nepodávat svému mazlíčkovi komerčně vyráběnou stravu. Tak v první řadě zvířecí organismus není schopen trávit sacharidy stejně dobře jako lidé. To, že je tráví mnohem pomaleji, neznamená, že je to pro něj dobré. V obilných granulích je taky mnohem větší množství kalorií, což může nakonec paradoxně vést k obezitě a dalším vážným zdravotním problémům. Jen mějte na paměti, že psi a kočky jsou schopni strávit živočišné bílkoviny (v překladu prostě kus masa) mnohem lépe než lidé.

Takže co by měla moje zvířata jíst?

Předtím, než svému mazlíčkovi uděláte rezolutní změny v jídelníčku, poraďte se se svým veterinářem. Je tu totiž mnoho určujících faktorů, co by vaše zvíře mělo nebo nemělo jíst. Studie prokazují, že domácí zvířata jsou schopna strávit několik zrnek a na pravidelné bázi to může zvířeti i prospět. Avšak zvířata by neměla jíst tolik sacharidů, jako obsahuje lidská strava a obiloviny jsou jich plné. Kromě toho dehydratované krmivo je pro ně obtížnější zpracovat, pak ke kompenzaci potřebují mnohem více vody.

Nejvhodnější je pro psy samozřejmě maso. Věda o správném krmení masem se nazývá BARF. Zahrnuje doporučení a poměry masa, kostí a sacharidů vhodné jak pro plemeno, tak pro psa podle jeho váhy a tělesné konstituce. Popisovat vám tu jeho zákonitosti by bylo na knihu. A ta už je napsaná. A ne jedna. Proto jestli máte zájem začít psa krmit přírodnější a pro něj rozhodně chutnější variantou, mazejte do knihovny pro knihu o BARFu.

Pro kočky je zase lepší jíst správný poměr masa a tuku. Jejich tělo si se sacharidy taky neumí poradit a s rostlinnými bílkovinami už vůbec ne. Opět platí to, že se musíte zamyslet nad životem zvířat v divočině. Ty nevědí, kdy dostanou další jídlo, takže jejich tělo dělá všechno proto, aby získalo z potravin co nejvíc proteinů a živin potřebných k přežití. Samozřejmě, že naše zvířata už ve většině dost zdomácněla, ale jsou to pořád domestikované verze svých divokých bratrů.

Jak krmit zvíře co nejetičtějším způsobem?

Nejdříve zjistěte, co bude z hlediska výživy pro vašeho psa nebo kočku nejlepší. Pak se poraďte s veterinářem, a jakmile vám dá požehnání, jděte do toho. Zkoušení různé stravy na vlastní pěst by mohlo dopadnout katastrofálně.

O konkrétních granulích nebo o mase zjistíte víc od výrobce nebo z obalu. Pokud uvažujete o pořízení domácího mazlíčka, pro kterého není vhodné živit se obilovinami, možná raději zvažte, jestli si ho vůbec pořídíte.

I pro mě jako pro vegana je těžké krmit psa mase. Nicméně jako jeho majitel mám odpovědnost a výzkumy jasně prokazují, že pro správné fungování těla mazlíčků je důležitá strava založená na mase. Není to vina zvířat, že jsou masožravci, takhle se prostě narodili a já pro ně chci to nejlepší. Proto dělejte to nejlepší pro sebe i zvířata.