Teplé a studené potraviny často vyvolávají citlivost zubů. I když se to stává poměrně často, určitě z toho nejste nadšeni, hlavně když si zrovna vychutnáváte svou oblíbenou zmrzlinu. Citlivost zubů je obvykle způsobena narušením skloviny a může způsobit bolest zubů, zejména pokud jíte něco teplého či studeného. Existuje mnoho důvodů, proč jsou vaše zuby citlivé a zde jsou některé z nich:

 Drsné čištění

Většina z nás se snaží čistit zuby usilovně, aby to bylo provedeno dobře. Avšak přílišné tlačení na kartáček dělá více škody než užitku. Poškozuje zubní sklovinu a dásně a vaše zuby jsou potom citlivé. Vyhněte se příliš agresivnímu čištění, raději čistěte jemnými vertikálními pohyby.

Špatná zubní pasta

Na trhu je k dostání nepřeberné množství značek zubních past. Máme pasty proti zubnímu kameni, na bílé zuby, silné zuby atd. Používání past proti zubnímu kameni a na bělení zubů může způsobovat citlivé zuby. Je to proto, že jsou příliš abrazivní, na rozdíl od ostatních. Vždy si vybírejte normální zubní pastu, protože ty ostatní se často zaměřují jen na jednu příčinu poškození. Pokud jste si již vyvinuli citlivost zubů, využívejte zubní pasty, které jsou na tyto problémy speciálně vyvinuté.

Vynechávání prohlídek u zubaře

Udržení zdravých zubů je klíčem k prevenci jejich citlivosti. Často máme v zubech dutiny, které ignorujeme. Dutiny mají otevřená nervová zakončení, zvlášť když jsou ve špatném stavu a cokoli studeného či horkého budete jíst, náležitě to pocítíte. Poraďte se se svým zubařem, aby vám dutiny vyspravil. Pravidelné návštěvy odborníka mohou také předcházet paradontóze, které je dalším z důvodů, proč máte citlivé zuby.

Nepoužíváte brčko

Brčko může snížit riziko citlivých zubů až o 80%. Pijete-li hodně ovocných šťáv, colu, čaj, kávu a mnoho dalších nápojů, je možné, že právě ony dělají vaše zuby citlivé, především cola. Je dokonce podezření, že studená cola poškozuje zubní sklovinu. Vždy používejte na pití brčko, protože předchází styku zubů s nápojem.

Použití příliš velkého množství ústních vod

Většina z dostupných ústních vod obsahuje alkohol a mnoho dalších chemikálii. Používání ústní vody může způsobit vyšší citlivost vašich zubů, neboť postupně poškozuje zubní sklovinu. Namísto jejich použití si raději vyrobte nějakou vlastní, například hřebíčkovou.

Skřípání zuby

Pokud máte tento zlozvyk, zkuste se ho zbavit, neboť i on může být příčinou citlivých zubů. Lidé skřípou zuby ve stresu, ve spánku, když jsou nervózní nebo vzrušení. Pokud skřípete zuby během spánku, můžete nosit v ústech chrániče, abyste tomu zabránili.