Medy jsou od pradávna považovány za způsob, jak vyléčit nejednu zdravotní potíž nebo zákeřné onemocnění, které člověka na několik dní upoutá na lůžko. A ať už si zlí jazykové říkají, co chtějí, platí, že je plný minerálních látek i jiných zdraví prospěšných složek. Poradit si umí nejen s obyčejným nachlazením, ale i s pořádnou chřipkou, která často přijde z ničeho nic, i když je imunita silná jako rytířské a neprůbojné rytířské brnění.

Med a onemocnění

Je velká škoda, že se po nějakou dobu med dostal do ústraní. Do popředí se naopak dostaly jiné druhy přírodních nebo ne tak kalorických sladidel, které naprosto ovládaly zdravé stravování a svět zdravého životního stylu. Naštěstí včelí med a další druhy přírodního sladidla nezůstaly dlouho v pozadí, jejich zdraví prospěšné vlastnosti byly silnější než jakékoli aktuální trendy. A zkušenosti pocházející z dávného lidového léčitelství jakbysmet.

Lidé si tak dnes opět potvrzují, že med dokáže pomoct při rekonvalescenci po různých onemocněních čili při stavu, kdy organismus potřebuje spoustu energie na celkové uzdravení a nabrání sil. Je však skvělý i při zánětu průdušek nebo jiných nemocech horních cest dýchacích (zejména, pokud se spojí s citronem).

Dokonce se ukázalo, že efektivně léčí také žaludeční vředy, pomáhá při nespavosti, která je zdraví škodlivá, i onemocnění jater a žlučníku. Med totiž usnadňuje léčbu díky obsaženým ovocným cukrům.

Užívejte med správně

Abyste se však těšili z pozitivních dopadů medu jako přírodního sladidla, užívejte ho správně. Stejně jako příliš mnoho doplňků stravy neprospívá, ani příliš mnoho medu není adekvátní cesta. Užívejte ho proto s rozmyslem.

Nemusíte se však bát horké vody, která má i přes 100 stupňů Celsia. Látky obsažené v medu jsou totiž velmi stabilní a teplota čaje nebo jiného horkého nápoje je prakticky nemění. Navíc medu hraje do karet to, že voda v hrnku nebo hrnci postupně chladne. Aby byly složky sladidla narušeny, musel by se med držet v horké lázni minimálně hodinu, což není běžné.