Každý z nás, kdo se zajímá o své zdraví a zdravý životní styl často narazí na antioxidanty. Co to je, k čemu slouží a kde je seženeme? Zkusíme vám dát odpovědi.

Antioxidanty jsou..

Lidské tělo produkuje volné radikály, jenž jsou ve větším množství pro lidský organismus škodlivé. Uvádí se, že jsou spojeny s více jak 60 onemocněními, jakými jsou např. rakovina, Parkinson, Alzheimer, ucpávání tepen atd. A právě tady je hlavní role antioxidantů, neboť ty dokáží volným radikálům zabránit, aby se jejich počet nezvyšoval a zůstal tak v úměrné rovnováze. Antioxidanty rovněž, kromě jiného, zpomalují stárnutí a mají kladný vliv na naši pokožku.

Kde je sehnat?

„Pořídit“ si antioxidanty není až tak složité, vyskytují se totiž v potravě, je-li však náš výběr potravin správný. To znamená dostatek listové zeleniny, ale třeba i borůvek, zeleného čaje, rajčat atd. Své tělo můžeme o antioxidanty obohatit rovněž různými doplňky stravy, jež jsou na trhu, avšak tento zdroj by měl být až druhotný, primárně se věnujme potravinám.

Ideální potraviny

Čerstvá zelenina – hlavně se jedná o listovou zeleninu, která obsahuje fotochemikálie a ty jsou vhodné proti nádorům a zánětům. Důležité je, abychom tuto zeleninu konzumovali čerstvou a syrovou. Zeleninu můžeme také odšťavňovat a vytvořit tak úžasný nápoj. Do této skupiny zeleniny plné antioxidantů patří i klíčky, ale i rajčata a další.
Ovoce – maliny, brusinky, borůvky, ostružiny, to jsou přeborníci plní antioxidantů, vitamínů a minerálů.
Byliny a koření – tady bychom mohli vyzdvihnout hřebíček, mletou skořici, oregano, kurkumu, zázvor a česnek.
Ořechy – vlašské, pekanové, lístkové mohou zlepšit naše zdraví a zdraví našeho srdce. Opět platí, jíme je syrové, neupravené. A vyhněme se arašídům.
Zelený čaj – nápoj bohatý na antioxidanty, vynikající bojovník za naše zdraví. Ale pozor, jedná se o čaj, který si vyrobíme ze zakoupených volných čajových lístků.
Zdravý životní styl – ten je nutným předpokladem proto, aby výše uvedené potraviny fungovaly tak, jak mají. Takže výrazně omezme kouření a alkohol, ideál je přestat úplně. Nezapomínejme na sport, správné a pravidelné cvičení zvyšuje tvorbu antioxidantů v našem těle.

Doplňky stravy – opatrně s nimi. Nikdy nenahradí příjem antioxidantů z organických potravin. Jsou to jen, jak jejich název napovídá – doplňky. A proto s nimi také tak zacházejte a pozor na předávkování těmito doplňky. I to se nám může stát.