Udržování zdravého životního stylu by mělo být celoživotním cílem pro každého. Obzvláště pro stárnoucí osamělé lidi, kteří se s přibývajícími lety mění a jejich nutriční potřeby taky. Nebezpečí roste tím, že to neberou na vědomí. Studie prokázaly, že značný počet seniorů trpí špatnou výživou nebo dokonce podvýživou.

Pokud vám vaši stárnoucí rodiče nejsou ukradení, máme pro vás celou řadu způsobů, jak jim můžete pomoci. Následující pokyny pomohou zajistit, aby starší blízcí lidé ve vašem životě dostali výživu, kterou potřebují pro dlouhý a zdravý život.

Méně kalorií, více živin

Stárnutím se zpomaluje metabolismus a přebytek kalorií má tendenci usadit se na pasu nebo jiných částech těla. Proto starší lidí bývají méně atraktivní než jejich mladší protějšky. Řešením je taková strava, která je velmi bohatá na živiny, ale zároveň obsahuje jen nízký počet kalorií. Ať už to bude přechod z plnotučného mléka na nízkotučné, nebo jedení libového masa namísto tučného, bude to skvělý start pro snížení počtu nezdravých kalorií.

Nezpracované, namísto zpracovaných potravin

Dalším způsobem, jak vašim starouškům dopřát dlouhý a šťastný život, je přimět je jíst více jakkoliv nezpracované stravy. To jsou potraviny, které v sobě mají pouze jednu výživovou složku nebo neprošly žádným výrobním procesem. Nemají v sobě žádné uměle přidané tuky, sůl nebo sacharidy. Patří mezi ně zejména potraviny rostlinného původu, jako zelenina, ovoce a luštěniny, ale též ryby, drůbež, vejce a luštěniny.

Více bílkovin

Protein pomáhá zabránit pomalému úbytků svalové hmoty, která je pro přibývající věk typická. Pokud jedí senioři stravu bohatou na proteiny, budou mnohem zdravější. A to je příjemná zpráva, protože to znamená zahrnout do jídelníčku potraviny jako řecký jogurt, arašídové máslo nebo tuňák a sýr. Mňam.

Vejce jsou totiž dalším výborným zdrojem bílkovin a odborníci se shodují, že by měli senioři zařadit pořádnou dávku bílkovin alespoň do dvou jídel denně.

Strava bohatá na vlákninu

Pravděpodobně jste slyšeli, že vláknina je skvělá na trávení, ale nedávné studie prokázaly, že tento výživný sacharid přináší celou řadu dalších zdravotních výhod, jako je třeba boj proti zánětu, ochrana před cukrovkou, prevence srdečních onemocnění a boj s rakovinou. Obzvlášť pokud trpí vaši rodiče vysokým cholesterolem, je vláknina důležitým aspektem jejich stravy, protože absorbuje tuk v krvi.

Mezi tyto potraviny patří:

  • Fazole a luštěniny
  • Ovoce, ořechy a zelenina, například jablka, jahody, brokolice a pekanové ořechy
  • Čerstvé a nezpracované potraviny s vysokým obsahem vlákniny

Hydratace je absolutně klíčová

Bylo by opravdu obtížné najít výživového poradce, který by vám nekladl na srdce, že hydratace je životně důležitá pro to, aby všechno v těle fungovalo správně. A pro seniory je důležitá dvounásob! Je u nich mnohem větší pravděpodobnost, že propadnou dehydrataci a ta pro ně má naprosto katastrofální důsledky.

Nedostatek hydratace způsobuje i ztrátu svalové hmoty. Svaly mají ve stáří sníženou kapacitu uchovávání vody. Voda taky snižuje tlak vyvíjený na ledviny a pomáhá předcházet zácpě. Jakmile se někdo z vašich blízký vyššího věku začne shánět po sklence vody, okamžitě mu ji přineste, i kdyby vám tvrdil, že nemá žízeň. Starší mozek si totiž pohrává s pocitem dehydratace.