Jednou z nejvyužívanějších rostlin je aloe vera. Její účinky můžeme poznat jak v medicíně, tak i v kosmetice a rovněž i v potravinářském prostředí, především díky nápojům z aloe.

Vliv na zdraví člověka je známý tisíce let, vždyť už 4000 let před Kristem se o ní zmiňují egyptští lékaři, kteří rostlinu nazývají „boží krev“ a egyptské královny ji používaly k omlazení kůže a věřily, že s ní dosáhnou nesmrtelnosti.

Aloe je teplomilná rostlina, takže těm, kteří občas zapomenou zalít, jsme právě udělali radost.


Gel z aloe

Aloe vera obsahuje gelovitou tekutinu, která má až 200 významných látek, jako jsou vitamíny, minerály, enzymy, aminokyseliny, rostlinné glykosidy a antrachinony a mnohé další, a mezi nimi i lignin, jenž umožňuje ostatním složkám pronikat hluboko do pokožky. Pomáhá tak k rychlému hojení např. štípanců od hmyzu, odřenin, popálenin.

Účinky rostliny

Aloe má příznivých vliv na lidské tělo. Má hydratační účinky, podporuje hojení, trávení, pomáhá v léčbě kožních infekcí (bakteriálních, virových i plísní), slinivky břišní, zánětů kůže, akné, ekzému, lupénky, pásového oparu, jater, nemoci dásní, pálení žáhy, zácpě, průjmu, překyselení žaludku, zlepšuje stav střev, urychluje léčbu po vytržení zubu, pomoci může při léčení TBC, rakoviny zažívacího traktu či cévních chorob.

Pěstujte si ji doma

Je to bezproblémová rostlina, doma vám může nejen zkrášlit váš pokoj, terasu, balkon, ale rovněž i pomoci. Není náročná na údržbu, aloi vystavte na jižní stranu, protože má ráda slunce a nezapomeňte ji, hlavně v letních měsících, zalévat. Rostlinu můžete zakoupit v květinářství nebo si ji vypěstovat z odřezku.

Pozor na použití

Jak jsme již uvedli, ideální je využití hlavně gelu aloe. Na drobné ranky a popáleniny můžete rostlinu použít přímo, stačí odříznout list a potřít jím zasažené místo nebo list na ránu přiložit.

Mast si můžete připravit i sami, když odříznutý list aloe zabalíte do plátna, poté do tmavého papíru a uložíte do spodní části ledničky. V těchto podmínkách list necháte deset dnů. Potom z něj vytvoříte mast nebo nápoj.

Upozornění! Aloe obsahuje i lehce toxické látky, proto by ji neměli využívat těhotné a kojící ženy a pacienti se závažným ledvinovým onemocněním a s křečovými žilami.