Ve 24 jste ještě mladí, ale už zažíváte pocit zralé dospělosti. Jak tedy vzít život do svých rukou a změnit ho k lepšímu? Začněte podle této příručky, která vám odhalí 10 věcí, který byste měli přestat dělat právě teď.

1. Přestaňte kupovat levné oblečení

Pro teenagery a dospívající je normální kupovat si stále nové oblečení, které si vezmou na sebe jen několikrát a mění ho podle aktuální módy. Nicméně, teď jste starší a nejspíš usazení v nové práci, takže je na čase brát svůj styl vážně. Investujte do několika klíčových kousků, spíš než abyste měnili šatník každých pár týdnů.

2. Přestaňte randit s nevhodnými typy

Může být těžké najít někoho, kdo je hoden vašeho času a pozornosti, ale kolem svých pětadvacetin už měli mít lepší představu o tom, jakého partnera chcete po svém boku. Neztrácejte čas experimentováním s lidmi, o kterých v hloubi duše víte, že pro vás nejsou ti praví. Vytvořte rovnováhu mezi svými očekáváními a ochotě dát šanci každému na potkání.

3. Přestaňte se starat o to, co si o vás lidé myslí

Je lidská přirozenost starat se o to, co si o nás druzí myslí a nikdo nemá rád, když ho druzí soudí či kritizují. Nicméně, být příliš zaměřen na názory druhých může způsobit to, že nakonec obětujete své sny a ambice ve prospěch představ druhých o tom, jak by měl váš život vypadat. V první řadě věřte vlastnímu úsudku.

4. Přestaňte obviňovat své rodiče

Jistě, ničí rodiče nejsou perfektní a určitě i ti vaši udělali spoustu chyb. Je ale velmi lehké spadnout do pasti obviňování z toho, jak nás vychovali a dávat jim za vinu své současné neúspěchy. Nevede to k ničemu kromě komplikovaných rodinných vztahů.

5. Nelpěte na starých nadějích a snech

Lpíte na něčem, čeho by bylo nejlepší se vzdát? Nastal čas své staré cíle a ambice vyměnit za novější a realističtější. To neznamená, že se vzdáte všech vizí ideálního života, jen je potřeba, aby byly realistické.

6. Přestaňte popírat své finance

Roky, kdy jste mohli vypouštět stav svého konta, už jsou pryč. Je čas být zodpovědný a nastavit si finanční plán včetně nějakých úspor.

7. Nebuďte tak straaaašně hodní

Jedná se o rozšíření bodu 3 výše. Přestaňte se snažit potěšit každého. Ve svém věku už byste měli mít rozumnou představu o tom, čeho jste schopni a kde jsou vaše limity. Naučit se říkat „ne“ je důležitým krokem na cestě k dospělosti.

8. Neztrácejte tolik času na internetu

To je tvrdý oříšek. Dnes to vypadá, že jsme snad všichni závislí na internetu. Používáme ho k hledání informací, ke kontaktu s přáteli…a většinu času jen nevědomě brouzdáme po stránkách, často úplně zbytečně a bez cíle. Naučte se stanovit si lhůty. Možná si zvolíte jeden den, kdy internet zcela vypustíte.

9. Neberte své zdraví a kondici jako samozřejmost

Doteď jste mohli ponocovat do rána, pít velké množství alkoholu a jíst nezdravé jídlo, aniž byste na svém těle pocítili změnu k horšímu. Bohužel od pětadvaceti až třiceti let už to takové nebude. Právě nastal čas začít se zdravější stravou a omezením divokých alkoholových nocí.

10. Nebuďte chaotičtí

Kolik času už jste ztratili hledáním peněženky nebo klíčů? Nastal čas dát si konečně své věci do pořádku.