Řadu lidí sužuje mnoho problémů, ovšem jen málokdo s nimi zamíří k odborníkovi. Návštěva terapeuta však není něco, za co by se měl člověk stydět. Naopak se jedná o velice přínosnou záležitost, která pomůže člověku zbavit se jeho strachů a obav (navíc se dnes dělá i psychoterapie online). Je bohužel smutné, že služeb psychoterapeuta nevyužívá takové množství lidí, i když je to dnes běžně dostupná služba. Nabízí se otázka proč? Možná je na vině to, že lidé si nejsou jistí tím, kdy je na návštěvu psychoterapeuta ten správný čas.

Když nás začne bolet zub, automaticky míříme k zubaři. Když na nás přijde horečka, která dlouhé dny neutichá, míříme k doktorovi. Když nás však rozbolí duše, jen nad tím ledabyle mávneme rukou. A to je samozřejmě chyba.

Probouzíte se s pocitem marnosti a nespokojenosti?

Na otázku, kdy je ten nejvyšší čas na návštěvu psychoterapeuta se odpovědi liší. Obecně se však ví, že pokud se už delší dobu probouzíte s pocitem marnosti a nespokojenosti, vaše kroky by k tomuto odborníkovi měly směřovat.

Stejně tak je načase vyhledat odborníka v okamžiku, kdy vám nevyjde vztah a kdy nad tím stále přemýšlíte. Kdy se ve vás hromadí smutek, vztek, také strach či kdy pociťujete prázdnotu. Zkrátka když vás sužují stavy, pro něž nemáte vysvětlení, ovšem které vás obtěžují.

Dejte na své přátele

Mnohdy si však toho, že nás sužují problémy, všimnou spíše naši přátelé a okolí, než my samotní. Proto je důležité, abychom svému okolí neustále naslouchali. V okamžiku, kdy začneme od našich blízkých slýchávat, že s problémy máme něco dělat, že si máme za psychologem zajít či že máme asi problém, rovnou zvedněte telefon a volejte. Nenechte své problémy u sebe dlouho, zbytečně se netrapte.

I když se nám někdy můžou jevit poznámky přátel jako takové “pošťuchování“, vždy bychom se nad tím měli zamyslet. A pokud uznáte, že v něčem mají pravdu, je načase jednat.