Rýmovník je rostlina, která si cestu na okenní parapet našich domovů teprve hledá. Zatím není tak běžný, jako třeba pažitka, nebo máta, kterou asi většina z nás doma má a dá se běžně koupit. Rýmovník ale nemívají běžně v květinářstvích. Určitě ho ale seženete na trzích drobných pěstitelů, nebo přes internet.  Rýmovníku je více druhů, u nás se běžně používá Plectranthus argentatus. A proč ho si ho pořizovat? Tady jsou 4 zásadní důvody :

1. Má léčivé schopnosti

Jak název rostliny napovídá, pomáhá při rýmě. Inhalace s rozlámanými lístky ve vroucí vodě uvolní dýchací cesty a urychlí ústup rýmy. Aromatické silice obsažené v rýmovníku usnadňují dýcháním i astmatikům, stačí rozlámané lístky vložit do vody, ideálně na topení. Rovněž rýmovník pomáhá léčit bolesti hlavy, kašel, záněty průdušek, vysoký krevní tlak i cholesterol, ale i zažívací potíže, nadýmání, průjmy. Má prokazatelně pozitivní účinky na funkci jater, ledvin a žlučníku. V tomto případě si z rýmovníku uděláme odvar, který v průběhu dne popíjíme. Obklady z výluhu rýmovníku lze také léčit různé kožní afekce, popáleniny a oděrky.

2. Rýmovník jako koření

Nastává doba grilování, nebojme se tedy při nakládání masa použít rýmovník. Nasekané lístky rýmovníku do marinády, do níž naložíme maso nám zajistí skvělou a originální chuť, včetně léčivých účinků byliny. Rovněž ho samozřejmě ale použít při běžném pečení masa.

3. Prevence proti nachlazení a alergiím

Lístky rýmovníku mají schopnost udržet se téměř celý den čerstvé, neosychat. Nebojte se mít lístek rýmovníku přes denv kapse, nebo někde po ruce a během ho s jemným promnutím „inhalovat.“ Jeho aromatická příjemná vůně bude působit jako prevence proti nachlazení, zklidní vám zduřenou nosní sliznice a usnadní dýchání, což ocení alergici v letním období.

4. Rýmovník jako repelent a odpuzovač hmyzu

Nám příjemná vůně rýmovníku má ještě tu milou vlastnost, že nevoní hmyzu. Pokud tedy máte rýmovník v pokoji a v létě otevřené okno, mouchy a ostatní hmyz by se ve vašem rýmovníkovém pokoji neměl objevovat.

Jak vidno, tuto nenápadnou bylinku lze využívat po celý rok. Rýmovník je i snadné namnožit, ve vodě rychle zakoření. Dopřejete-li mu světlo a přiměřené množství zálivky, rychle poroste a vy můžete využívat jeho vlastností a schopností naplno.

Photo credit: Peter Halasz