Z mnoha sportů se může stát nejenom oblíbená fyzická aktivita, ale taky rychlý návrat k hravosti. Každý pohyb je pro tělo dobrý, to bez diskuze, ale proč to brát tak zatraceně vážně? Vědci dokázali, že cvičení má mnohem lepší výsledky, je-li to pro nás především zábava.

Ale my jsme začali vidět v cvičení pořádnou fušky. Mnozí z nás si udělali ze zdravého životního stylu takového toho strašáka, který na ně čeká za každým rohem, lépe řečeno v každé výloze, ve které se odráží jejich nezdravé vzezření. Cvičící soupravy, cykly a monitorování tepové frekvence jsou skvělými nástroji k lepší postavě, ale pokud nemáte z cvičení čistou radost, mozek vám nikdy nenabídne tolik výhod, jako když si u cvičení hrajete. Máme pro vás pár nápadů, jak si cvičení zpříjemnit.

Vyberte si zábavné hračky

Konvergentní cvičební vybavení, jako například posilovací přístroje, mají jedinou funkci. Divergentní zařízení, jako medicinbaly, kettlebells a činky, nabízí mnoho možností. Kdykoliv je to možné, využívejte je k něčemu zábavnému. Využijte svou fantazii a vymyslete si vlastní hry, které jdou s nástroji dělat.

Střídejte to

Pokud máte doma třeba deskovou hru, která už vás přestala bavit, zkuste si ji vzít do auta. Budete koukat, jak změna prostředí pomůže. Pokud sportovci dělali jeden sport už od útlého dětství, byl nakonec spojený s mnoha zraněními, syndromem vyhoření a někdy i odporem ke sportu jako takovému v pozdějším životě. Chcete-li mít svůj oblíbený sport stále rádi nebo ponechat si to samé týdenní cvičení, zkuste to střídat. Na každou sezón si najděte jeden sport, který vás baví. Usilujte o to, abyste byli ve sportu úspěšní z více hledisek, než abyste se zaměřili jen na jednu jedinou disciplínu.

Méně počítejte, víc blbněte

Na rozdíl od dětí mají dospělí často potíže s otevřeným koncem hry. Než si stanovit třeba počet cviků nebo čas, raději si stanovte hranice a zkoumejte. Snažíte se zapracovat na spodní části svého těla? Přijďte na co největší počet způsobů, jak udělat výpad vpřed, dozadu, do boku, skokem… A udělejte 5 opakování za jednu minutu. Potřebujete posílit naopak horní část těla? Udělejte to samé s kliky. Cardio? Buďte kreativní. Najděte schodiště a choďte na něm nahoru a dolů, dokud neodpadnete.

Běžte ven

Posilovna se po čase může stát celkem ohraná. Doslova. Proto se vydejte ven, zejména v případě, že máte k dispozici odlehlejší plácek s pevným povrchem, jakýkoliv volný prosto s příležitostmi k hrám a divergentním výkonům. Měnící se terén, světlo a prostředí parků, zalesněných stezek a pláží může být ku prospěchu, navíc zde můžete potkat další přirozené herní partnery, kteří vás budou udržovat neustále ve střehu. Což je lepší než posilovna, kde máte svůj plácek, své zrcadlo, svůj klid. Změna je dobrá. Změna znamená život!

11

Zapojte se do nějaké skupinky

Práce se skupinkou nebo s partnerem (nemusíte to být nutně ten, kterého máte doma) zvyšuje úroveň komplexnosti a možnosti hravosti. A to v jakémkoliv pohybu. Spíš, než abyste si pěkně v klídku zašli pro činky na druhou stranu místnosti, zkuste si vzít partnera na záda a dojít tam s ním. Spíš, než abyste před sebou nebo za sebou tahali závaží, zkuste tlačit partnera, který bude vytvářet odpor. Zkrátka kdykoliv to je bude jen trochu možné, zapojte do cvičení všechny v tělocvičně!