Dobijte seNeustále obklopování lidmi stojí velkou část vaši energie. Snažíte se s nimi udržet krok, smát se s nimi, potěšit jejich ego, být empatičtí. Ovšem vše má své míry a i vaše mysl potřebuje občas oddechnout. Čas od času proto buďte sami a nabijte svou psychickou a citovou stránku pozitivní energií.

Čas na přemýšlení

Život je v neustálém, někdy i bláznivém, pohybu. Je to taková rychlost, kdy je v podstatě vzácné, když máte chvilku o samotě na přemýšlení o svém životě. Být sám přináší prostor na malou sebereflexi. Vzhledem k tomu, že trávíte jistě hodně času zpracováním myšlenek o pocitech druhých, je také potřeba obrátit svou pozornost dovnitř.

Čas na své vlastní emoce

Opět platí to, co jsme již řekli. Tím, že trávíte svůj čas ve společnosti lidí, snažíte se číst emoce druhých. A to může vést až ke ztrátě kontaktu nad sebou samým. Jakmile budete sami, budete mít dostatek času k pochopení vlastních pocitů a emocí. Zjistíte, co vás v nynější životní situaci těší a co naopak rozčiluje. Díky této znalosti je poté mnohem snadnější uhlídat své emoce na uzdě. Všechno začíná pochopením, které pochází ze samoty.

Začněte dělat věci, které vás skutečně baví

Je prima trávit čas se svým protějškem, se svými přáteli. Často ale musíte podstoupit řadu kompromisů a najít to, co bude chtít dělat celá skupina. A bohužel často se musíte vzdát toho, co byste opravdu chtěli dělat. Když jste ale sám/sama, máte úplnou svobodu volby.

Stanete se více produktivní

Být ve společnosti lidí je zábavné, ale mnohdy vás to strhne k malé produktivitě. Společnost se totiž chová jako správné rozptýlení od jakékoliv práce. Čas o samotě je nejvíce produktivní, jelikož vás nikdo nerozptyluje a vy se můžete plnou parou ponořit do jakékoliv činnosti.

Budete si více vážit vztahů

Trávení času o samotě v pravidelných intervalech vede k tomu, že nejenom že si užijete chvíle o samotě, začnete si ale také více vážit vztahů, které máte s ostatními lidmi. Odpočinek, který si od společnosti dáte, vám pomůže k tomu, aby vás někdo nezačal štvát, nebo abyste nebyli pohlceni problémy druhých lidí.

Pocit větší nezávislost

Když se naučíte být sami, zjistíte, že jste mnohem jistější v dělání věcí sám. Nebudete se bát rozhodnout se tak či onak a nechat se ovlivňovat druhými jen proto, aby nenastala samota. Nakonec vám stoupne zdravé sebevědomí, nebude vás zužovat pocit úzkost a neustálé potřeby být v kontaktu s druhými.

Nebudete se omlouvat za své chyby

Každý má své dny, kdy nemá náladu mluvit s lidmi a už vůbec ne s těmi, které nejsou je srdci blízcí. Jakmile ale budete vědět, že máte společnosti dost, uschováte se na chvíli do samoty, která vás nabije novou energií. Potom zvládnete všechny druhy lidí a nebudete se muset bát, že vám vypadne z úst něco, co druhému ublíží, nebo je neslušné.

Nebudete se obklopovat lidmi, kteří z vás vysávají energii

Nefunkční vztahy, přátelství, kde jeden dává a druhý bere, povyšování se jeden nad druhým, to všechno jsou časté scénáře toho, co vás v životě může čekat. Přátelé, kteří se vlastně vůbec jako přátele nechovají, vztah, který už drží pospolu jenom proto, abyste nebyli sami. Není jednoduché ukončit něco, co vám vlastně ubližuje, s myšlenkou, že vás nakonec obklopí samota. Lidé, kteří se ale samoty nebojí, nemají kolem sebe takový typ lidí. Vědí, že ani samota není věčná, a i kdyby trvala trochu déle, je vlastně velmi přínosná.

Samota je něco, na co člověk vlastně už zapomněl. Mnozí z nás to berou jako špatnou věc. Ve skutečnosti je ale doba, kdy jste sami, velice přínosná.