Listy blahovičníku, to je to, oč tu běží. Nejsou jen pochoutkou pro koaly, ale především eukalypt obsažený v listech má výrazný vliv na lidské zdraví.

Rostlina pochází z australských savan, ale můžeme ji pěstovat i u nás doma a buďte si jisti, že díky její vůni určitě nepřehlédnete, že se ve vašem pokoji vyskytuje. Ostatně to nepřehlédnou ani komáři či mouchy, které odpuzuje.

Použití blahovičníku

Eukalypt používáme jen zevně, nejíme ho, to nechte koalám. Na to si dejte pozor. Nejideálnější, jak dosáhnout maximálního účinku, je inhalovat eukalyptový olej. Rovněž ho můžete nakapat do vany a vytvořit si eukalyptovou koupel. Anebo si můžete usušit listy blahovičníku a umístit je do bytu.

Vliv eukalyptu

Eukalypt má antiseptické účinky a podporuje procesy hojení, brání vzniku viróz, přispívá k normální hladině glukózy v krvi a k normální funkci imunitního systému v důsledku antimikrobiální aktivity.

Inhalací si pročistíte nosní dutiny, bude se vám lépe dýchat a zároveň je prevencí proti chřipce. Olej rovněž potlačuje návaly úzkosti, strachu a působí proti depresi, odbourává i fyzické vyčerpání. Je vhodný pro masírování např. při blokaci krční páteře. Pozor –  olej není vhodný pro astmatiky a pro malé děti.

Z eukalyptu se vyrábějí spreje, ale i gely a krémy, které lze využít především při revmatismu či bolestech svalů.

Na trhu najdete i eukalyptové kloktadlo, které znecitlivuje a dezinfikuje a i eukalyptový čaj.

Kůry z eukalyptu

Koupel – stačí jen pár kapek oleje do horké vody a šup do vany, zklidníte se, zvedne se vám nálada.

Inhalace – do 2 litrů horké vody přidejte 50 g čerstvých nebo sušených listů, anebo 2 kapky oleje a pod ručníkem vdechujte páru.