Jedna z nejobyčejnějších a nejběžnějších druhů zeleniny je brambora. U nás běžně a hojně používaná. Málokdo však ví, že nevzhledný brambor v sobě skrývá velký přínos pro naše zdraví. Podle posledních studií britských vědců se brambory vyrovnají a mnohdy předčí jiné propagované druhy zelenin a potravin, např. zelí, ořechy, banány apod. Proč tomu tak je?

Co brambora obsahuje

Brambora obsahuje obrovské množství vitamínu C a až 5 krát více vlákniny než banán. Dále je velkou zásobárnou selenu, prvku, jehož nedostatek zvyšuje riziko infarktu a onemocnění kardiovaskulárního systému. Selen je také velmi důležitý antioxidant, ničí volné radikály a působí tak proti rakovinovému bujení. Brambory obsahují i další důležité minerály, např, vápník, železo, měď, magnézium, dále bílkoviny a vítamíny B1 a B2.  Velkým plusem brambor je, že mají všechny živiny obsahově vyváženy, nezatěžují trávicí soustavu a jsou energeticky méně náročně než například těstoviny.

10 důvodů proč jíst brambory

  1. Brambory fungují protizánětlivě, pomáhají při léčení zánětů, artritidě
  2. Patří mezi zásadité potraviny, příznivě ovlivňuje metabolismus, předchází kardiovaskulárním chorobám
  3. Léčit ekzémy, čistí pleť (pomáhá bramborová šťáva, buď ji pijeme nebo můžeme zkusit postižená místa omývat)
  4. Pomáhají při redukci váhy (možno pít bramborovou šťávu 3krát denně)
  5. Brambory podporují vylučování škodlivin z těla
  6. Snižují hladinu cholesterolu
  7. Detoxikují organismus
  8. Pomáhají při léčbě ledvin a pankreatidy
  9. Léčí močové cesty, odstraňují kameny v močových cestách
  10. Bojují proti vzniku nádorů

Jak je konzumovat

Primárně je důležité kupovat kvalitní brambory, bez černých skvrn a zelených ploch. Takové brambory obsahují toxiny.  Nejvíce vitamínů a dalších výživných látek v bramborách zachováme, pokud je vaříme nebo pečeme ve slupce. Chcete-li je oloupat, vhazujte je do vroucí osolené vody s trochou kmínu. Chcete-li konzumovat jen bramborovou šťávu, můžete ji nakombinovat s jinými šťávami, např. mrkvovou, elixír zdraví pak chutnější i zdravější.
Způsobů jak připravit brambory ke konzumaci je samozřejmě více – od klasicky vařených, po zapékané, plněné, kaše a bramboráčky, nabízí se nepřeberné množství variací a chutí.

 

Perlička na závěr

Víte, jak vznikl název brambor? Byl pravděpodobně odvozen z názvu Braniborska, odkud se do českých zemí brambory dostaly.  Pro brambory i v součastnosti známe mnohé jiné názvy, v různých krajích Česka se jim říká jinak. Například zemáky, erteple, kobzole, okroše, bandury, jabluška atd.