O aromaterapii mnozí z nás již slyšeli. Někteří z nás na tento druh přírodní léčby nahlížejí možná trochu skepticky. Co si vlastně pod tím slovem představit? Co je vlastně aromaterapie a jak ji správně používat a využívat? Pojďme si říci pár slov o přírodní léčbě, kterou je vhodné aplikovat právě na podzim a v zimě.

Co je aromaterapie?

Je přírodní terapeutická metoda, která využívá léčebných účinků vonných éterických olejů pro léčení našich neduhů i jako prevenci proti vzniku onemocnění. Oleje jsou vysoce účinné a koncentrované výtažky z léčivých bylin.

Jak to funguje?

Oleje se díky svému fyzikálnímu složení vypařují do vzduchu. Tím přirozeně čistí prostředí a také je vdechujeme, čímž se dostanou do našeho oběhového systému. Tím, že je cítíme a čicháme, ovlivňují esence i náš limbický systém v mozku – naše pocity, emoce i paměť. Molekuly olejů pak mají vliv i na naše neurochemické procesy. Pokud nakapeme olej do koupele, nebo jím provádíme masáže, dostane se do těla pokožkou.

Jaké jsou účinky?

Co se týká našeho našeho fyzična, vonné oleje ničí choroboplodné zárodky. Esence mají antibakteriální, antiseptické a protiplísňové účinky. Harmonizují činnost našich našich orgánů.Pokud jde o naši mysl, lze touto metodou snižovat až eliminovat stres, emoční výkyvy, obnovit energii.

 

Jaké oleje používat?

Rozhodně jen ty opravdu přírodní. Neupravované, bez chemických doplňků. Na etiketě by mě být název rostliny, ze které je olej vyroben, jeho botanické jméno a zemi původu. Olej musí mít podnázev 100% přírodní éterický, nikoliv vonná směs. Také ceny olejů jsou různé, podle toho, kolik v sobě obsahují silice. Nejdražší bývají oleje z růže, jasmínu, nebo santalu, nejlevnější pak citrusy. Ať dražší, nebo levnější, uchovávejte oleje v chladu a temnu, jen tak si zachovají svoji vitalitu a účinky.

Nejpoužívanější oleje a jejich účinky

Olej z pomerančových květů –

má velmi příjemnou vůni, hydratující a omlazující účinky, zmírňuje stres, napětí a úzkost, melancholii.

Levandulový olej –

zklidňuje a hojí podrážděnou pokožku, pomáhá při spáleninách a ekzémech. Rovněž při bolestech hlavy, horečkách.

Oleje z heřmánku –

pomáhají při zánětech a otocích, poškození a zánětech kůže. Ulevuje od těhotenské nevolnosti, křečích, dýchacích obtížích. Snižuje nervozitu  a negativní emoce.