Panuje všeobecné přesvědčení, že rychlejším běžcem se člověk stane pouze tréninkem. Existuje však mnoho dalších faktorů, které mají co dočinění s tím, za jaký čas dnes uběhnete – od vaší energie, psychiky až po správnou péči o tělo.

Chcete návod? Naučte se těchto 10 pravidel nazpaměť:

1. Dostatek spánku je rozhodující

Ranní běhy vám k lepší kondici nepomohou, pokud si před nimi dostatečně neodpočinete. Právě naopak, výzkumy ukazují, že nedostatek spánku vede k náladovosti, depresím, přibývání na váze, poškození mozkové činnosti a dalším negativním projevům. Není snadné běžet rychleji, když jste vyčerpaní. Takže dodržujte těch 7 až 9 hodin spánku.

2. Před během jezte správné potraviny

Pokud nejste typ člověka, který běhá s prázdným žaludkem, ujistěte se, že jste se občerstvili tím správným palivem. Dietologové navrhují například banány s arašídovým máslem, které vám dodají rychlou a zdravou energii nebo půl šálku ovesných vloček s mandlovým mlékem a ovocem.

3. I to, co sníte po běhu, je důležité

Omluva typu: „Po tak náročném běhu si zasloužím alespoň kopeček zmrzliny,“ zní sice logicky, ale pro obnovu svalů to není zrovna nejlepší volba. Vyzkoušejte kombinaci bílkovin a sacharidů, jako chia pudink s mlékem a čerstvým ovocem, čočkový salát s čerstvým špenátem či cizrnu se salátem z quinoy.

4. Pořádně se zahřejte

Určitě je správné jít si po probuzení zaběhat, jen se předtím ujistěte, že jste se pořádně zahřáli. Doporučuje se například dynamický strečink, který je postaven na síle a zahřátí celého centrálního nervového systému. Vyzkoušejte třeba výpady během chůze či Frankenstein procházku (chůze s nataženýma nohama).

5. Uklidňujte se opatrně a pomalu

Ať už si zacvičíte několik oblíbených poloh z jógy či si během několika minut protáhnete unavené svaly, protažení po každém běhu je velmi důležité pro zvýšení vaší mobility a rychlosti.

6. Využijte hudbu

Ve své knize Inside Sport Psychology říká Dr. Costas Karageorghis, že hudba může zvýšit vás výkon až o 15%. Takže pokud se váš běžecký čas nezlepšuje a vy jste si pouštěli jen samé pomalé melodie či běhali bez hudby, zkuste si nastavit playlist, který vám nakopne.

7. Praktikujte aktivní zotavování

Běh sedm dní v týdnu není hlavně pro začátečníky to pravé ořechové. Nejen, že příliš zatěžuje klouby a vazy, ale také vás zpomaluje. Raději se ujistěte, že během týdne vystřídáte kromě běhu také například jógu či posilování.

8. Noste správné boty

Přestože existuje nekonečně teorií o tom, jak si vybrat správné běžecké boty. Běh v dobré obuvi je každopádně klíčový, pokud chcete předcházet zdravotním problémům. Samozřejmě záleží na vás, jak se v botách cítíte, ale mnoho sportovců se domnívá, že menší podpora je lepší, neboť pak lépe posilujete svaly v klenbě nohy.

9. Využijte kopců

Nejlepší způsob, jak zrychlit svůj běh? Běhat do kopce. I když to zní jako velká muka, mějte na paměti, že běh do kopce po dobu 10 sekund v nejvyšší možné rychlosti, je dostatečná doba na to, abyste si vypracovali impozantní svaly i rychlost.

10. Hydratujte

Asi je to jasné, ale dostatek pitné vody je klíčem k rychlému běhu. Dehydratace je nebezpečná a vede k vyčerpání, což je samozřejmě velký problém, když se snažíte zrychlit.

Tak hodně štěstí!