O usínání, zdravém hlubokém spánku si mnozí z nás mohou nechat jen zdát. Aby se tento „sen“ stal realitou a vy jste usínali rychleji, spali klidně a hluboce máme pět doporučení, která by vám k tomuto měla dopomoci. A nejde jen o všeobecně známou sklenici teplého mléka před spaním a dobře vyvětranou místnost. Toto tvrzení rozhodně nepopíráme, ale přidáváme několik dalších rad.

Vytvořte si usínací rituál

Naše tělo je řízeno biorytmy a i když je má každý nastaveny trochu jinak, obecně samozřejmě platí, že se ráno probouzíme a večer usínáme. Ať už jste zvyklí chodit spát o půlnoci nebo v deset večer, zkuste si vytvořit „usínací rituál.“ Tělo si na něj zvykne, zklidní se a po čase bude „vědět,“ že se jde spát. Co by mělo být součástí tohoto rituálu?

  1. Lehké cvičení na protažení a uvolnění páteře – možná vám to přijde zbytečné, ale je nesmírně důležité odstranit napětí páteře před spaním, jen tak bude vaším tělem proudit energie volně a nebudou se vytvářet „bloky.“ Uvolňovacích cvičení je více, např. pozici dítěte – známá z jógy, kdy si kleknete na kolena, mírně roztáhnete nohy, dosednete na paty a jdete do hlubokého předklonu. Ruce natáhnete před sebe do dálky, nebo je položíte podél nohou. Uvolněte se a zhluboka dýchejte. Druhá varianta je leh na zádech, s mírně roztaženýma nohama, kdy si pod spodní část zad (beder) vložíte smotaný ručník ( válec by měl být vysoký 7-10cm). Uvolněte a opět zhluboka dýchejte. Pupík se bude přitahovat k páteři, břicho vtahovat a tak promasírujete i vnitřní orgány. Páteř se uvolní a energie může proudit celým tělem.
  2. Koupel nebo sprcha celého těla nebo nohou – je to na vás, ale každá forma vodní lázně vaše tělo zklidní a uvolní svaly, které jsou po dni stále v určitém napětí.

3. Nohy jsou během dne nejvíce zatěžovány, ano, i když máte sedavě zaměstnání. Proto pokud nedáte koupel celého těla, uvolněte alespoň spodní část nohou v teplé lázni, možno přidat aromatický olej ( např. rozmarýn, který podpoří prokrvení vašich nohou. Pak by měla následovat masáž chodidel. Tělovým olejem nebo krémem, který běžně používáte, namasírujte vrchní i spodní část chodidel, strany i nárty. Protáhněte jednotlivé prsty a namasírujte i boční strany chodidel. Tím nohy uvolníte a povzbudíte proudění tělesné energie.

4. Masáž dlaní – neopomeňte namazat ruce a i je můžete lehce namasírovat. Stačí dlaněmi třít o sebe a rozehřát energii rukou, po té několikrát přejet hřbety dlaní (levou přes pravou a naopak), palcem levé ruky kruhovými pohyby masírovat tzv bod radosti na pravé ruce, který se nachází na středu dlaně. Zde se nachází mnoho nervových zakončení, jejichž masáž bude nejen příjemná ale má pozitivní účinky na celé tělo.

5. Vypněte mozek respektive myšlení. To se lehce řekne, když se nám hlavou honí tisíce myšlenek, co jsme měli a co máme udělat. I na to máme jednoduchý tip – připravte si k posteli papír a tužku a zkuste si vypsat vaše myšlenky. Stanovte si priority, co je nutné udělat druhý den, co počká na ten další. Pokud vás trápí nějaký problém, zkuste se na něj podívat jako někdo „jiný.“ Jak byste na problém nahlíželi, kdyby se vás netýkal osobně? Vypsáním a utříděním myšlenek pomůžete svému mozku „vypnout“ a budete lépe usínat.

Všechny tyto techniky by měly vašemu tělu dodat klid, relaxaci, pocit uvolnění. A pak by neměl být problém usnout. Tak dobrou noc!