Záněty močových cest jsou poměrně častým onemocněním, většinou postihující ženy. Dochází k němu, pokud se v močovém měchýři a močové trubici usadí škodlivé bakterie. Příčiny jsou různé.  Mezi nejčastější patří pohlavní styk, zadržování moči, těhotenství, prochladnutí, i cukrovka.

Projevy zánětů močových cest:

  • časté a silné puzení na močení, ale produkování malého množství
  • při močení pocity pálení až bolesti
  • změna barvy moči
  • nevolnost, někdy až zvracení
  • bolesti v podbřišku

Pokud máte příznaky tohoto onemocnění, zkuste nejprve přírodní léčbu.

  1. Jablečný ocet – je prvním účinným pomocníkem v léčbě této choroby. Lze ho označit jako přírodní antibiotikum. Pijte denně 2 polévkové lžíce jablečného octa, které rozmícháte s vodou, citrónovou šťávou a medem. Užívejte několik dní.
  2. Indický angrešt – obsahuje látky, které omezují růst bakterií a prodává se vr formě prášku. Čajovou lžičku angreštu a kurkumy rozmíchejte ve sklenici s vodou, přelijte do malého kastrůlku a vařte, dokud se přibližně polovina roztoku neodpaří. Pijte 3x denně opět několik dní.

Brusinky a brusinkový džus – je asi nejvíce známým přírodním lékem proti této infekci. Brusinky mají schopnost bránit usazování bakterií na sliznici močového měchýře a močových cest. Džus z brusinek má antibiotické účinky

Jedlá soda – neutralizuje kyselost moči a pomáhá udržovat acidobazickou rovnováhu, tím zkracuje dobu léčby. Užívá se opět s vodou, kdy rozmícháte 1 lžičku sody ve sklenici, pijte 2x denně.

Čajovníkový olej (Tea Tree Oil) – tento olej má antibakteriální vlastnosti, které pomáhají v boji s bakteriemi při infekcích. 10 kaek čajovníkového oleje přidejte do koupele a používejte na omývání močové trubice. Rovněž je velmi účinná koupel, kdy do vody přidáte několik kapek olej a také v ní rozmícháte čistý bílý jogurt

Horké zábaly – teplé zábaly v oblasti podbřišku vám uleví od bolesti a zároveň zamezí dalšímu šíření infekce.

Ovoce – při tomto onemocnění je vhodné zvýšit příjem vitamínu C, je vhodné konzumovat ovoce: pomeranče, banány, citróny, kiwi, meloun, maliny, anans, který má i silné protizánětlivé účinky

Tekutiny – pijte co nejvíc, stačí obyčejná voda, důležité je zvýšeným příjmem tekutin vyloučit bakterie z těla. Výborný je také čaj z medvědice lékařské. Tato bylinka má protizánětlivé a antiseptické účinky, podporuje vylučování.

Pokud však příznaky onemocnění přetrvávají, raději navštivte lékaře, aby se zánět nerozšířil do ledvin.