V dnešní době máte v boji proti vráskám v obličeji nespočet pomocníků, ať už se jedná o různé krémy, oleje, neinvazivní zásahy na vaší pleť, nebo i ty radikálnější, které jsou některé ženy pro svou krásu ochotny podstoupit. Každý (a dnes už se tato problemtika netýká zdaleka jen žen) si může vybrat tu svou cestu, která mu vyhovuje. Někomu stačí vetřít krém, někdo chodí pravidelně na kosmetiku, nebo navštěvuje kosmetické salóny, kde mu nabídnou další možnosti. Zkusili jste však někdy jednoduchou automasáž obličeje, která je přirozená, šetrná a nestojí víc než pár minut vašeho času?

Hezká pleť

Neznamená jen kůže bez vrásek. Mnohé starší dámy, kterým se vepsal jejich věk do tváře, mají i tak hezkou pleť. Svěží a zářivou, s pevnými konturami obličeje, které nejsou dílem plastického chirurga. Jistě je vám však známo, že na stavu pleti se odráží váš životní styl – strava, pitný režim, to, jak moc jste se předcházející roky opalovali, zda jste kuřačka, kuřák. Samozřejmě svou roli hraje i genetika.

Masáže obličeje – obecné zásady

Chcete-li vznik a výskyt vrásek eliminovat, zachovat si i ve vyšším věku pěknou, pevnou a jasnou pokožku, zkuste masáž obličeje. Ta vaši pleť prokrví, uvolní, zpevní obličejové svaly, vyhladí jemné vrásky a zabrání vzniku dalších. Masáže provádějte čistýma rukama na očištěné pleti, buď nasucho, nebo lépe s vaším oblíbeným krémem či olejem. Důležité je provádět masáže pravidelně, nejlépe každý večer. Vytvořte si jakýsi rituál, zvyk, který by po čase měl přinést kýžené výsledky.

Automasáž č. 1

První masážní technikou je „hlazení.“ Bříška ukazováku a prostředníku vedeme od kořene nosu směrem ke spánkům. Postupujeme až horní části čela. Od kořenu nosu sjedeme pak přes nos pod oči a velmi jemně masírujeme pleť pod očima – od nosu k uším, opět klesáme dolů až dojdeme ke rtům. Na závěr této masáže celou masírovanou oblast jemně proklepeme. Na závěr schovejte na chvíli obličej do dlaní.

Automasáž č. 2

Nyní se zaměříme na oblast kolem rtů a brady. Je to velmi jednoduché. Nádechem našpulte ústa a nafoukněte tváře co nejvíc. Po té „přelévejte“ vzduch z jedné tváře do druhé. Několikrát zopakujme, bude potřeba více nádechů. Další technika je tato: otevřete ústa co nejvíce, přetáhněte rty dovnitř přes zuby a chvíli vydržte. Několikrát opakujte. Touto technikou bojujete proti pokleslým koutkům, ale také zpevní mimické svaly kolem úst. Svaly celého těla procvičíte, prokrvíte a uvolníte tzv. „vyděšeným obličejem.“ Vykulte oči, otevřete ústa, vyplázněte jazyk, roztáhněte prsty na rukou, vše od maxima. Pár sekund vytrvejte.

Úsměv, klid a pohoda

Naše společnost přijala úzus současné krásy – štíhlá postava a pleť bez vrásek. Mnohé ženy i muži jsou pro to obětovat opravdu hodně. Ať už peněz, nebo času. Zkusme se ale mít rády/i i s pár kily navíc a s nějakou tou vráskou. Jistě mi dáte za pravdu, že pokud se setkáte s člověkem, z něhož vyzařuje pohoda, klid, dobrá nálada a zahrnuje vás úsměvem, připadá vám sympatický, hezký a vůbec nevnímáte jeho „nedokonalosti.“