Nenápadný běžně dostupný prášek, který bereme jako naprosto běžnou věc a občas přidáme do těsta, nebo do jiných jídel. Ale asi většina z nás netuší, že jedlá soda je malý zázrak, který nám může pomoci zlepšit náš zdravotní stav. A nejen to. Dá se využít i jako účinný pomocník v domácnosti.

Co to vlastně je?

Co vlastně je jedlá soda? Možná si vybavíte z hodin chemie vzorec HCO3, což je sodná sůl kyseliny uhličité. Je to  forma soli, která má více názvů: bikarbonát sodný, zažívací soda, pečicí soda neboli kypřicí prášek, či jedlá soda. Díky sodě náš organismus dokáže obnovovat  hladinu hydrogenuhličitanu (bikarbonátu) na normální hodnotu. A co je  hydrogenuhličitan? Je to iont, který je zodpovědný za zásaditost našeho organismu. Neutralizuje ho a odvádí kyselý odpad, který naše tělo produkuje. Po 40 letech lidského věku začíná klesat hladina tohoto iontu, což je jednou z  příčin stárnutí a nástupu mnoha degenerativních onemocnění.

Proč užívat jedlou sodu?

Protože dokáže neutralizovat pH našeho organismu. Buňky našeho těla potřebují vyvážené pH, jen tak dokáže optimálně fungovat. Příliš kyselé nebo příliš zásadité prostředí brání oprtimálním chemickým reakcí v našem těle, což vede k buněčné degeneraci a následným závažným onemocněním: např. nemocím srdce, , artritidě, osteoporóze, ledvinovým  či žlučníkovým kamenům  i kupříkladu zubnímu kazu a dalším.

Příznaky překyselení

Mezi počáteční příznaky překyselení patří akné, bíle potažený jazyk, nervozita, potravinové alergie, záchvaty paniky, zrychlený tep, zácpa, ucpaný nos atd.Závažnější příznaky může být astma, deprese, impotence, infekce močových cest, otoky, plísňové infekce, lupénka, migrény, poruchy čichu, senná rýma, výpadky paměti atd.

Užívání sody

Doporučená dávka pro vnitřní užití je jedna osmina čajové lžičky na 2,5 dl vody s citrónovou šťávou, cca z polovin menšího citrónu.  Příjem sody za 24 hodin by neměl překročit 1 a půl až 2 lžičky. Pro kontrolu svého pH můžete zakoupit indikační papírky. Test provádíme 2 hodiny po jídle.

Další využití sody

Jedlou sodu můžete využít k odstranění pigmentu na zubech, kdy ji přidáte na zubní pastu. Rozhodněte to ale nepřehánějte, ať si nezničíte zubní sklovinu. Lžička sody smíchaná se sklenkou vody neutralizuje zápach z ústní dutiny, eliminuje záněty. Hustší kašičku ze sody a vody můžete použít jako peeling pokožky celého těla. Koupel se sodou změkčí a zjemní pokožku.

Tak jako soda „vyčistí“ náš organismus, vyčistí nám i domácnost. Zkuste malý zárak smíchaný s vodou a vyčistěte s ní trouby, nejrůznější usazeniny na nádobí či dlaždičkách, příborech a klidně i podlahu. Soda přidaná do pračky vybělí a zjemní prádlo, je vhodná i k praní prádla pro miminka.